Göm menyn

Nytt från Utbildningsvetenskap

 


Notiser

Lärarutbildningen vid LiU gott exempel på utbyte

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot samhällskunskap på Linköpings universitet lyfts fram som gott exempel av Universitets- och Högskolerådet.

Förskollärarutbildning startar i Västervik, Hultsfred och Vimmerby

Från och med hösten 2019 kommer Linköpings universitet att erbjuda tre nya antagningsorter till förskollärarprogrammet. Under måndagen skrevs avtal under tillsammans med Campus i Småland.

Två miljoner för ett projekt om samverkans roll i skolan

Fem forskare från Linköpings universitet får dela på 5,8 miljoner kronor från Norrköpings fond för utveckling och forskning. Mest pengar satsar fonden på skolan - Lina Lago får två miljoner för ett projekt som ska handlar om samverkans roll i skolan för att nå högre måluppfyllelse.

Medel för utbildningsvetenskaplig forskning med relevans för lärarutbildning

Lärare som är aktiva inom lärarprogrammen inbjuds att söka medel för utbildningsvetenskaplig forskning med relevans för lärarutbildning. Medlen avser tid för forskning under 2018-2019. Huvudsyftet är att stärka lärarprogrammens forskningsanknytning. Sista ansökningsdag är 31 augusti 2018.

Hög tid att fortbilda lärare

Programmering blir från hösten 2018 obligatoriskt inslag i grundskolan och gymnasiet. Förståelsen för en digitaliserad värld är nödvändig. Men hur förberedda är skolorna? Visionerna kommer att stöta på hinder, menar LiU-forskare. Läs mer i LiU-nytt.

Anna Johnsson Harrie

Tillbaka på KfU

Anna Johnsson Harrie blir utbildningsledare med ansvar för strategisk utveckling inom KfU. Anna börjar på 40% i augusti och september för att sedan gå upp till 80% fr.o.m. oktober. Anna var tidigare samordnande programansvarig utbildningsledare för lärarutbildningen.

Karin och Gunnar fortsätter leda NATDID

Karin Stolpes förordnande som föreståndare för NATDID (Nationellt centrum för naturvetenskapernas och teknikens didaktik) som löper ut den 31 maj 2018, förlängs med tre år, t.o.m. den 31 maj 2021. Även Gunnar Hösts förordnande som biträdande föreståndare förlängs med tre år, t.o.m. den 30 juni 2021.

LADOK stängs för allt arbete 26 nov tom 10 dec

Under ht 18 stängs LADOK ned helt för allt arbete under 26/11 tom 10/12 när man går in i nya systemet LADOK 3. Då kan inget alls göras i LADOK. Påverkas era val - oavsett vilket verktyg ni använder - av det (när de i tid under ht 18 ligger och sedan dessa val skall in i LADOK), bör ni ändra tider för valen. Meddela också Helena Öström Haugum, helena.ostrom.haugum@liu.se.

Besök från Singapore

Besök från Singapore

Sju blivande rektorer från Singapore besöker LiU, utbildningskontoret och skolor i veckan för att lära mer om sv skolsystemet. Det bjöds bl a på temat ”Kreativitet och uppfinningsrikedom ”. Besök på Fenomenmagasinet förstås där skolklasser kan testa och bli nyfikna på naturvetenskap och teknik. Jan Enqvist visar upp svenska skolbarnens favorit Lill-Charlie och blir imponerad av de pytonormar som återfinns ibland på de Singaporianska skolgårdarna; 1-0 till Singapore !

Berzeliusskolan vann Teknikåttan 2018

Under onsdagen avgjordes Teknikåttan 2018. Efter kunskapsprov, programmeringsprov, och ett praktiskt prov blev det så Berzeliusskolan som stod som vinnare.

”Det finns inget stöd för att språkplikt behövs”

- Problemet är inte att asylsökande är lata och inte vill lära sig svenska. Problemet är den ovisshet som uppstår i den långa väntan på asylbeslut, skriver forskarna Magnus Dahlstedt (ISV) och Andreas Fejes (IBL), som forskar om den verksamhet som bedrivs i studieförbundens regi och som kallas Svenska från dag 1, i en debattartikel i SvD.

”Djupt oroande förslag från Alliansen”

Forskare från LiU och andra universitet varnar för Alliansens förslag om yrkesutbildningar i en debattartikel i SvD..
- Det riskerar att ytterligare öka klassklyftorna i samhället genom förstärkt uppdelning mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program. Dessutom är det högst osannolikt att förslaget ökar söktrycket till yrkesprogrammen, skriver Andreas Fejes, Per Andersson, Magnus Dahlstedt, Suzanne Köpsén, Karolina Muhrman, Sofia Nyström Helena Tsagalidis m fl.

Helene Elvstrand (ISV) porträtteras i tidingen Fritidspedagogik

- Helene Elvstrand formulerar sina forskningsfrågor utifrån egna erfarenheter. Att lyssna på barnen, ge dem en röst, står alltid i fokus, skriver Fritidspedagik.

Kampanj ska få fler att välja en lärarutbildning

Sverige har en akut lärarbrist. Nu går Linköpings universitet och ytterligare 13 lärosäten samman i en satsning för att förändra synen på yrket och öka antalet sökande till lärarutbildningen.

Gustav Fridolin (MP) besökte Campus Valla

På måndagen fick Campus Valla besök av en gammal student, och det var ingen mindre än utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). För tio år sedan studerade han Folkhögskollärarprogrammet vid Linköpings universitet.

Viktig info från VR

Vetenskapsrådet informerar om att från och med i år får publikationslistan för den sökande i de flesta utlysningar max omfatta fem A4-sidor.

Fler ämneslärare inom naturvetenskap genom KPU

Matematik, teknik och naturvetenskapliga ämnen är vanligaste ämnena för de som läser till lärare på den kompletterande pedagogiska utbildningen, KPU. De som läser KPU är också äldre och hoppar mer sällan av sin utbildning jämfört med de studenter som går den reguljära ämneslärarutbildningen, konstaterar en UKÄ-rapport. Klicka på rubriken för att ladda ner rapporten.

Ta hjälp av en pedagog

Nu finns det möjlighet att diskutera pedagogiska utmaningar, individuellt eller tillsamman med dina kollegor, med hjälp av Didacticum. I erbjudandet ingår bland annat workshop om att utvecklas i lärarrollen genom auskultation, filma en föreläsning, vad det innebär att vara handledare respektive examinator med mera. Klicka på rubriken för en fullständig lista.

Nya redaktörer för Venue

Håkan Löfgren, IBL, är from 1 mars redaktör för Venue, LiU:s populärvetenskapliga nättidskrift för forskning om skola och förskola. Han får förstärkning av Magnus Jansson, IBL, i höst. De ersätter Maria Simonsson.

Evaliuate blir nytt kursvärderingssystem

Namnet på det nya kursvärderingssystemet är nu bestämt. Med drygt sjuhundra inlämnade tävlingsbidrag presenterades på onsdagen det vinnande förslaget - Evaliuate. Bakom förslaget står läkarstudenten Julia Mägi.Sidansvarig: patrick.moreau-raquin@liu.se
Senast uppdaterad: Thu Jun 28 09:21:53 CEST 2018