Göm menyn

Dags att flytta

NyckelFör de flesta innebär ett antagningsbesked från Linköpings universitet att det är dags att flytta sitt pick och pack.

Vissa kanske flyttar hemifrån för första gången och andra inte. Oavsett vilken gång i ordningen som just du flyttar kan det vara bra med lite information om att bo som student.

Får jag bostad till terminsstarten?

Bostadssituationen vid Linköpings universitet är visserligen bättre än vid många andra universitet och under de senaste åren har man byggt fler studentbostäder i olika områden.

Men, generellt sett har det blivit svårare att hitta bostad i Linköping de senaste åren så det gäller att vara aktiv och öppen för olika alternativ.
Studenternas hyresgästorganisation, KOMBO ger några råd till dig som är nyantagen:

  • Var aktiv, anmäl intresse för så många bostäder som möjligt hos studentbostadsföretagen och håll koll på hur populära de olika bostäderna är.
  • Avregistrera dig från bostäder som är mycket populära och registrera i stället intresse för andra med lägre poäng eller färre sökande.
  • Kontakta andra hyresvärdar för att registrera dig och fråga hur intresseanmälan går till (se några exempel nedan).
  • Var öppen för olika lösningar på boende, t ex att dela en lägenhet med andra studenter eller att hyra ett rum. Då har du bra möjligheter att hitta en fungerande lösning på boendefrågan tidigt på terminen.

Några exempel på studentbostäder i Linköping

Behöver du bostad i Linköping kan du registrera dig på Studentbostäder från den dagen du fyller 17 år. Du behöver med andra ord inte invänta ditt antagningsbesked för att få registrera dig och börja samla köpoäng. Däremot måste du vara antagen på Linköpings universitet för att få göra intresseanmälningar på bostäder. Du måste även ha fyllt 18 år. Nyantagna studenter från utanför Linköpings kommun har förtur till korridorsrum.

Du kan också lämna en intresseanmälan på Byggvestas hemsida. 'Colonia', som bostadsområdet heter, är det nyaste studentboendet i Linköping. Bostäderna ligger alldeles intill Valla Campus i Linköping och bygger på ett helt nytt boendekoncept efter amerikansk förebild.

På KOMBOs hemsida finns bra tips om att söka bostad i Linköping och Norrköping. Där kan du också få hjälp med att hitta ett tillfälligt boende om du mot alla odds inte lyckats få tag på bostad när studiestarten närmar sig. De har även en egen databas, Bostadspoolen, med privata hyresvärdar som har lediga inackorderingsrum/lägenheter till studenter.

Studentbo i Norrköping

På Studentbo i Norrköping kan du som sökande av studentbostad göra en intresseanmälan i allmänhet utan att du har blivit antagen till studier. Däremot kan du inte anmäla intresse på en lägenhet/rum innan Studentbo fått antagningsbeskedet från VHS, alternativt direkt från dig.

Läs mer om hur du söker en bostad i Norrköping på Studentbos webbplats.

Glöm inte de 'vanliga' bostäderna

Glöm inte heller bort att det finns helt 'vanliga' bostäder, det vill säga icke-studentbostäder, vilka kan vara nog så bra och prisvärda. Kolla våra tips till höger, grabba tag i telefonen och ring runt helt enkelt!


Sidansvarig: webbredaktoren@liu.se
Senast uppdaterad: Fri Jun 09 09:46:41 CEST 2017