Göm menyn

Barn i centrum för Malin

Malin WallbergNamn: Malin Wallberg
Ålder: 41
Examen: Från distriktssköterskeutbildningen i oktober 2008
Jobb: Distriktssköterska på barnavårdcentralen i Tannefors i Linköping
Bor: Linköping

 

Intresset för barn fanns redan när hon var liten. Malin älskade att dra omkring på kompisens mammas dagbarn i barnvagnen. Idag jobbar hon som distriktssköterska på barnavårdcentralen i Tannefors i Linköping.

Som så många gånger var det en slump att hon hamnade där hon är idag. Malin hade jobbat som barnskötare i tio år inom barnomsorgen. Under den tiden fick hon sina egna tre barn och blev efter sin sista föräldraledighet sugen på att läsa vidare, först på Komvux, sedan tre år på högskola där hon slutligen var färdig sjuksköterska.

Hon fick arbete på Handplastikens barnavdelning där hon jobbade ett antal år och trivdes mycket bra. Nackdelen var bara de oregebundna arbetstiderna, vilket inte fungerade med hennes privatliv. Hon lyckades få ett vikariat på barnavårdcentralen, som sedan blev en fast tjänst, och när sedan distriktssköterskeutbildningen vid LiU startade, föll det sig naturligt att hon valde att vidareutbilda sig.

Fördel att ha egen erfarenhet av barn

- Det var kul att plugga på högskola igen, säger Malin. – Vi var en väldigt blandad klass, det fanns de som var unga och utan egna barn, och sådana som jag själv med tre barn och tio års erfarenhet inom barnomsorgen. Men det var nog en fördel, jag var van att möta barn och lätt att få kontakt med dem. Däremot var man tvungen att vara väldigt strukturerad – i perioder blev det många timmars nattstudier.

Förebyggande vård positivt

Att jobba med positiv och förebyggande sjukvård var ändå det främsta skälet till att Malins valde att vidareutbilda sig till distriktssköterska. Och den förmån man får att följa ett barn ända från början till dess att de börjar förskolan.
- För förstföderskor börjar det med ett hembesök för att man ska lära känna varandra, berättar Malin. - Sedan fortsätter kontakten genom barnets hela första tid. Föräldrarna kan få stöd och tips vad gäller bland annat amning och sömn. Dessutom gör man regelbundna undersökningar av barnets längd, vikt och huvudomfång. Vi genomför också vaccinationer vid ett antal tillfällen. Trots att det en helt frivillig vård så väljer de flesta att ta emot den, så det är tydligt att man uppfattar den som ett positivt stöd.

Skönt att kunna lugna oroliga föräldrar

Dagens föräldrar är väldigt pålästa. Kanske till och med för pålästa ibland.

– Det finns så mycket information idag, både i böcker på diverse olika sajter på nätet, vilket kan göra föräldrar oroliga för sitt barn. Då är vår uppgift att lugna och visa på att det är ytterst sällan det är något fel på barnet.

- Det är vårt jobb att våga se och upptäcka någon form av avvikelse. Då remitterar vi vidare till barnhälsopsykologer, logopeder, eller olika avdelningar på sjukhuset. Det är tråkigt när vi ser barn som far illa, då har vi anmälningsplikt. Som tur är händer det sällan.

- Ingen dag är den andra lik, och det är jättekul att få träffa alla dessa fantastiska föräldrar och se deras härliga barns utveckling. Det kan kännas lite tråkigt när barnen blivit så stora att de börjar i skolan.

(2009-05-05)

undervisningsspråk

Svenska

 

Examen

Specialistsjuksköterska med inriktning mot distriktssköterska.

Utbildningen uppfyller även kraven för generell magisterexamen.

 

Länkar

 


Sidansvarig: webbredaktoren@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-02-24