Göm menyn

Skolsamverkan: aktiviteter

Aktiviteter

 

grundskolanFör grundskolan

GymnasietFör gymnasiet

Lärare/studievägledareFör lärare/studievägledare

 

Besöksdagar vid LiU

Lärare/studievägledareGymnasietgrundskolanVill du och din klass komma till universitetet och få en inblick i undervisning och forskning? Vi vet att många uppskattar att se studiemiljön på plats, träffa studenter och orientera sig på ”sitt” nya universitet.

Varje år ordnar vi flera besöksdagar, då du kan delta på föreläsningar, få veta hur det är att plugga på LiU och skaffa fördjupad information om utbildningarna.

Träffa en student-ambassadör

GymnasietFör gymnasieskolor intresserade av att visa upp universitetsstudier i teknik och naturvetenskap för sina elever erbjuder LiU studenter som kommer ut till skolan och berättar om sina studier, studentlivet och universitetsvärlden. Det finns möjlighet att träffa studenter från universitetets olika utbildningar.

Skugga en student

GymnasietHur är det egentligen att vara student på universitet eller högskola? Hur skiljer det sig från gymnasiet? Nu har den som är nyfiken chansen att testa livet som student för en dag.

Fråga forskare

Lärare/studievägledareGymnasietgrundskolanStäll frågor om astronomi, biologi, fysik, kemi, matematik och teknik till forskare på Linköpings universitet. Du får oftast svar inom två veckor.

Fråga forskare

 

Mattecoach

Lärare/studievägledareGymnasietVarje Måndag-torsdag kl. 17-20 sitter lärarstudenter vid Linköpings universitet och hjälper elever i olika kommuner med matteläxan via chatt.

 

Matteljén

Lärare/studievägledareMatteljén är en öppen matematikverkstad för dig som vill lära dig nya sätt att arbeta med och lära ut matematik. Syftet med Matteljén är att ge dig som lärare och lärarstudent nya verktyg snarare än att lära dig mer matematik.

 

Månadens matteproblem

GymnasietLös månadens matteproblem och skicka in det till matematiska institutionen vid LiU för bedömning. Problemen är avsedda för gymnasieelever.

Teknat-mässan

GymnasietVid TekNat-mässan träffar du studenter som studerar vid Tekniska högskolan vid Linköpings universitet. Här ges du tillfälle att ställa frågor om de utbildningar just du är intresserad av, studentliv, boende och mycket mycket mer.

TekNat-mässan

Högskoleförberedande matematikkurs

GymnasietDen högskoleförberedande matematikkursen behandlar matematik hämtad från högskolans grundläggande matematikkurser, det du lär dig första året på en teknisk eller naturvetenskaplig högskoleutbildning. Kursern omfattar 100 gymnasiepoäng (100 timmar) och ges på LiU Norrköping. Under period 2-4 läsåret 2013/2014 erbjuds gymnasieelever läsa den lokala gymnasiekursen Matematik H på LiU Campus Norrköping.

Högskoleförberedande matematikkursen

Quintek - naturvetenskaplig minikurs för gymnasietjejer

GymnasietQuintek är en tre dagar lång kurs där tjejer i årskurs 3 på gymnasiets NA- och TE-program får chansen att lära sig mer om naturvetenskap och teknik, hur det är att studera på en teknisk högskola, vad man blir efter utbildningen och att möta förebilder och möjliga vänner bland teknikintresserade tjejer och kvinnliga ingenjörer.

Quintek

Sommarveckan

grundskolanSommarveckan erbjuder 80 elever som just avslutat åk 7 eller 8 att delta i en veckas upplevelser och experiment på universitetet och på en gymnasieskola. Det kan vara allt från att studera närmiljön till att skapa solceller.

Sommarveckan

Teknikåttan

grundskolanTeknikåttan är en tävling i teknik och naturvetenskap för elever i årskurs 8. Teknikåttan engagerar tolv universitet och högskolor som tillsammans arrangerar tävlingen. Tekniska högskolan vid Linköpings universitet representerar regionen Östergötland, Närke och Gotland.

Teknikåttan


Information och inspiration

Visualiseringscenter C

Lärare/studievägledareGymnasietgrundskolanPå Visualiseringscenter C i Norrköping visas det man egentligen inte kan se. I utställningen kan du känna på ett bultande hjärta och följa med långt ut i världsrymden. Visualiseringscenter C ordnar visningar för skolklasser i alla åldrar.

Fenomenmagasinet

Lärare/studievägledareGymnasietgrundskolanTesta själv hur naturlagarna fungerar. Hur går det till när vi känner lukter? Vem bygger den snabbaste bilen? Fenomenmagasinet i Gamla Linköping har över 200 experimentstationer och många olika elevprogram.

Fenomenmagasinet

Datamuseet IT-ceum

Lärare/studievägledareGymnasietgrundskolanLär dig mer om datorernas historia och hur de används i dagens IT-samhälle på datamuseet IT-ceum i Linköping. Museet är en del av Östergötlands länsmuseum.

Djurförsök

Lärare/studievägledareGymnasietgrundskolanInformation om när och varför man gör försök på djur i forskningen. Webbplatsen djurförsök.info är gemensam för universiteten i Lund, Göteborg, Linköping, Uppsala och Umeå, Karolinska Institutet, Sveriges lantbruksuniversitet samt Vetenskapsrådet.

Länkskafferiet

Lärare/studievägledareGymnasietgrundskolanHär finns länkar till utvalda webbplatser som passar bra för skolarbetet i grundskolan. Det finns också länkar som är lämpliga för gymnasiet och förskolan.

Länkskafferiet

Majmingling på Tekniska högskolan

Lärare/studievägledareUnder en kväll får du som gymnasielärare inblick i den undervisning och forskning vid Tekniska högskolan som kan vara av intresse för lärarna.

Majmingling

Populärvetenskapliga veckan

Lärare/studievägledareGymnasietUnder den populärvetenskapliga veckan får gymnasieelever och -lärare chansen att höra forskare vid Linköpings universitet på ett lättbegripligt sätt föreläsa om sina forskningsområden.

Populärvetenskapliga veckan


Sidansvarig: patrick.moreau-raquin@liu.se
Senast uppdaterad: Mon Feb 27 14:00:40 CET 2017