Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Linköpings universitet publiceras på Newsdesk.

Pressinbjudan: Vård efter behov – hur svårt ska det vara (Linköpings universitet, 2019-11-14)

Vem ska få vård när resurserna är begränsade? Frågan löper som en röd tråd under den nationella Prioriteringskonferensen som äger rum 20–21 november i Stockholm. Här möts forskare, politiker och personer som jobbar med frågan i kommuner och regioner för att diskutera och lära sig mer om en av välfärdens ödesfrågor. Representanter från media är välkomna till konferensen.

Hjärtsjuka med depression mådde bättre med terapi via nätet (Linköpings universitet, 2019-11-12)

Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat en behandling mot depression som riktar sig till hjärtsjuka. Resultaten, som publicerats i JMIR Mental Health, visar att hjärtsjuka som genomgick internetterapi för sin depression blev mindre nedstämda och fick bättre livskvalitet.

Integrerade kretsar produceras i tryckpress (Linköpings universitet, 2019-11-11)

För första gången i världen har forskare vid Linköpings universitet och RISE, Campus Norrköping, visat att det går att trycka fullständiga integrerade kretsar med fler än 100 elektrokemiska organiska transistorer. Resultatet är publicerat i Nature Communications.

Arbetet påbörjat för ett virtuellt Europauniversitet (Linköpings universitet, 2019-11-08)

​Nu har den officiella starten ägt rum för samarbetet i European Consortium of Innovative Universities (ECIU) – ett nätverk där Linköpings universitet ingår. ECIU syftar till att lösa samhällsutmaningar genom att skapa ett nytt, virtuellt universitet i Europa. "Linköpings universitet har mycket att bidra med i projektet", säger Peter Värbrand, vicerektor för samverkan vid Linköpings universitet.

Gäckande cancer-relaterat protein fångat i flykten (Linköpings universitet, 2019-11-05)

Forskare har för första gången fångat hur proteinet MYC, som spelar en central roll i cancer, binder till ett nyckelprotein och styr viktiga funktioner i cellen. På sikt kan den nya kunskapen bidra till möjligheter att utveckla cancerläkemedel som stör MYC:s funktion i tumörceller. Studien publiceras i Nature Structural and Molecular Biology.

Laestadius, missväxt och korn i Norrbotten (Linköpings universitet, 2019-11-04)

Kan en enda man ha påverkat vad som odlats över stora delar av Norrbottens län? Ja, det tror forskare vid Linköpings och Stockholms universitet, men det var inte vilken man som helst. Det handlar om prästen Lars-Levi Laestadius (1800-1861), grundaren av den Laestadianistiska väckelserörelsen och nyligen omskriven i Mikael Niemis roman ”Koka björn”.

En elektrisk puls ökar materialets volym 100 gånger (Linköpings universitet, 2019-10-30)

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik, Linköpings universitet, har tagit fram ett material som både kan öka och minska sin volym när det utsätts för en svag elektrisk puls. I en svamp eller ett filter kan forskarna styra hur stora partiklar som släpps igenom.

Forskning om försvunna kan rädda liv (Linköpings universitet, 2019-10-30)

Eftersökning av försvunna personer tar mycket tid och resurser i anspråk för polisen. En ny rapport presenterar vilken forskning som kan hjälpa polisen framåt och hur arbetet kan effektiviseras. En insats är att förhindra att sårbara personer alls kan försvinna hemifrån. Bakom rapporten står Linköpings universitet, Polismyndigheten och Högskolan i Borås.

Linköpings universitet bjuder in 6o gymnasietjejer/ickebinära till att testa livet som teknikstudent (Linköpings universitet, 2019-10-29)

6-7 november 2019 anordnar Tekniska högskolan vid Linköpings universitet Quintek-dagarna för tjejer/ickebinära i årskurs 3 på gymnasiets naturvetenskapliga och tekniska program. Aktiviteterna pågår under två dagar och är en introduktion till studier i teknik och naturvetenskap. Syftet är att få fler tjejer att vilja plugga teknik – gärna på Linköpings universitet.

Pressinbjudan: Masteruppsatser prisas av ny stipendiefond (Linköpings universitet, 2019-10-22)

På fredag, 25 oktober, delas de allra första priserna ut från Christer Giléns stipendiefond, som bygger på en donation till Linköpings universitet. Det sker vid en ceremoni i det nya Studenthuset på Linköpings universitet.

Fler pressmeddelande på Newsdesk

Sidansvarig: lennart.falklof@liu.se