Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Linköpings universitet publiceras på Newsdesk.

Bygg din egen mätare för växthusgaser (Linköpings universitet, 2020-07-27)

Forskare vid Tema Miljöförändring, Linköpings universitet, har tagit fram en enkel mätare för flöden av växthusgaser. Den byggs av billiga och lätt tillgängliga delar och ger data om halter av metan, koldioxid, temperatur och luftfuktighet. Hittills har mätinstrument varit så dyra att samhällets kartläggning av växthusgasutsläpp fått förlita sig på grova modeller.

Nytt biobläck för utskrifter med celler i 3D (Linköpings universitet, 2020-07-13)

En forskargrupp under ledning av Daniel Aili, biträdande professor vid Linköpings universitet, har tagit fram ett biobläck för utskrifter av vävnads-liknande material i 3D-skrivare. Forskarna har utvecklat en metod och ett material där cellerna överlever och trivs.

Lantbrukets roll som klimatbov kan ifrågasättas (Linköpings universitet, 2020-07-07)

Enligt FN:s klimatpanel IPCC står lantbruket för en stor del av världens utsläpp av växthusgaser och ses därför av många som en klimatbov. Den slutsatsen bygger dock på ett paradigm som kan ifrågasättas, skriver LiU-forskaren Per Frankelius i en nyligen publicerad artikel i Agronomy Journal.

Kemi banar väg för bättre elektronikmaterial (Linköpings universitet, 2020-06-26)

Indiumnitrid är ett mycket lovande material för användning i elektronik, men svårt att tillverka. Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat en ny molekyl med vilken de kan skapa indiumnitrid av hög kvalitet, vilket kan öppna upp för att använda indiumnitrid i exempelvis högfrekvenselektronik.

Religionens roll i det amerikanska presidentvalet (Linköpings universitet, 2020-06-23)

Snart är det återigen dags för en nyvald amerikansk president att lägga handen på Bibeln och svära presidenteden. I sin nya bok visar Kjell O Lejon, professor vid Linköpings universitet, vilken roll religionen spelar i den amerikanska politiken och hur den är vägen in i att förstå det amerikanska samhället.

Aktuell samhällsforskning i podcasten Fakultet (Linköpings universitet, 2020-06-18)

Almedalsveckan är inställd, men LiU bidrar även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Den 29 juni-3 juli läggs varje dag ett nytt avsnitt ut av podcasten Fakultet.

De mäter bakteriens elektriska aktivitet (Linköpings universitet, 2020-06-17)

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik, Linköpings universitet, har utvecklat en organisk transistor med vars hjälp de nästan i detalj kan mäta och studera det fenomen som kallas extracellulär elektronöverföring - bakterier som skickar ut elektriska laddningar.

Sommartips från LiU 2020 (Linköpings universitet, 2020-06-17)

Vi listar ett axplock av Linköpings universitets spännande forskare som inspiration under sommaren. Pressjouren är bemannad hela sommaren. Välkommen att ringa 013-28 10 00 för kontakt!

Skolan kan vara nyckeln till att förbättra för barn i samhällets vård (Linköpings universitet, 2020-06-11)

Barn i samhällets vård mår sämre än andra barn och presterar sämre i skolan. Men de har förtroende för skolans personal och presterar bättre efter individuell kartläggning i skolan. Det visar en avhandling från Linköpings universitet.

Förnybart bränsle kan bildas av koldioxid med hjälp av solenergi (Linköpings universitet, 2020-06-09)

Forskare vid Linköpings universitet vill omvandla växthusgasen koldioxid till bränsle genom att använda energi från solljus. De har nu kunnat visa att det med deras teknik är möjligt att selektivt producera metan, kolmonoxid eller myrsyra av koldioxid och vatten. Studien publiceras i ACS Nano.

Fler pressmeddelande på Newsdesk

Sidansvarig: lennart.falklof@liu.se