Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Linköpings universitet publiceras på Newsdesk.

Årets alumner tar strid för hotade arter och trygg förlossningsvård (Linköpings universitet, Thu Sep 20 09:50:00 CEST 2018)

Årets alumner vid Linköpings universitet är Rebecka Le Moine, biolog och föreläsare, och Eva Uustal, överläkare och expert på förlossningsskador.

Nödvändigt att sänka kraven i jobbet för att minska utbrändhet (Linköpings universitet, Tue Sep 18 08:15:00 CEST 2018)

Det är en myt att höga krav i arbetet kan kompenseras med ökat handlingsutrymme och socialt stöd. Kraven i sig kan leda till utbrändhet, visar forskning från Linköpings universitet.

Aktuell politik i fokus för föreläsningsserie (Linköpings universitet, Tue Sep 18 08:00:00 CEST 2018)

Hur röstade väljarna? Vilka utmaningar väntar för staten, regionerna och kommunerna? Hur kommer digitaliseringen att förändra den offentliga sektorn? Det är några av frågorna för föreläsningsserien Strimman vid Linköpings universitet.

Få hjälp med klimatångest på miljöhumanistisk festival (Linköpings universitet, Tue Sep 11 08:00:00 CEST 2018)

När forskare inom miljöhumaniora arrangerar festival bjuds det på en del ovanliga programpunkter. Den 21-23 september kan allmänheten ta del av bland annat en psykologledd workshop om klimatångest, en paneldebatt om mat och miljö samt hur man tillagar fisk från området kring ett kärnkraftverk. Bakom festivalen står forskningsprogrammet The Seed Box vid Linköpings universitet.

Själsliga ärr ökar idrottares skaderisk (Linköpings universitet, Fri Sep 07 13:30:00 CEST 2018)

Aktiva elitfriidrottare som utsatts för sexuella eller fysiska övergrepp någon gång i livet löper större risk för att drabbas av skador. Sambandet ses främst hos kvinnliga idrottare visar en ny studie från Athletics Research Center vid Linköpings universitet.

3D modell skapas från billig video (Linköpings universitet, Tue Sep 04 10:10:43 CEST 2018)

Hannes Ovrén visar i sin doktorsavhandling inom datorseende hur 3D modeller kan skapas från videor tagna med enkla och billiga kroppskameror. Forskningen öppnar nya möjligheter för både robotar och människor, inte minst för polis och räddningstjänst.

Internationell konferens om prioriteringar av vårdens resurser (Linköpings universitet, Mon Sep 03 08:45:00 CEST 2018)

Hälso- och sjukvården kämpar ständigt med att få resurserna att räcka till de vårdbehov som människor har. Allt tyder på att resursproblematiken kommer att öka runt om i världen. Vid en internationell konferens i Linköping den 13–15 september kommer forskare, ledare inom hälso- och sjukvård och beslutsfattare från flera länder träffas och diskutera frågor inom området.

När jämställdheten blir kvinnans förlust - Kvinnan som medföljare när mannen arbetar utomlands (Linköpings universitet, Thu Aug 30 08:00:00 CEST 2018)

Av de svenskar som flyttar utomlands återvänder 75 procent till Sverige. Därmed är återvändare en av de största invandringsgrupperna till Sverige. Catrin Lundström vid LiU har undersökt situationen för kvinnor som återvänder hem efter år utomlands. Bilden som framträder är att dessa migranter hamnar i kläm mellan den globala ekonomin och det svenska välfärdssystemet.

Blocköverskridande styren byggs på sakpolitik och tillit (Linköpings universitet, Wed Aug 29 14:16:00 CEST 2018)

Tid, tillit och sakpolitik. Det är tre viktiga förutsättningar i de tidiga diskussionerna för att bilda en blocköverskridande koalition i kommuner och regioner. Det visar en studie gjord vid Linköpings universitet.

Snabblärda höns kan tacka sina gener (Linköpings universitet, Wed Aug 29 08:45:00 CEST 2018)

Både arv och miljö ligger bakom olika kognitiva egenskaper, visar en ny studie gjord på höns. Forskare vid Linköpings universitet har funnit att kycklingars förmåga att klara svårare inlärningstester är ärftlig, medan optimistisk läggning däremot tycks förklaras av miljöfaktorer.

Fler pressmeddelande på Newsdesk

Sidansvarig: lennart.falklof@liu.se