Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Linköpings universitet publiceras på Newsdesk.

​Pressinbjudan: Möt Årets alumner (Linköpings universitet, 2019-10-14)

Talmannen Andreas Norlén gjorde en historisk insats för att Sverige i ett svårt läge skulle få en ny regering. Sara Magnusson inspirerar unga att bli ingenjörer och framtidens problemlösare. De båda är Årets alumner vid Linköpings universitet och tar emot utmärkelsen fredagen den 18 oktober på Campus Valla.

Biogas – ett område där Sverige kan bidra till en hållbar värld (Linköpings universitet, 2019-10-11)

Biogasområdet är ett av de få områden där utvecklingen i Sverige spelar stor roll för hur världen ska bli mer hållbar, där vi på allvar kan bidra till att förbättra världen. Biogas Research Center vid Linköpings universitet bjuder genom boken ”Biogas i det hållbara samhället” på en resa genom Sverige som visar hur biogaslösningar gör städer, regioner och företag bättre.

Antidepressiva läkemedel verkar generellt sett vara säkra (Linköpings universitet, 2019-10-03)

Antidepressiva är på det hela taget säkra, enligt en ny studie gjord av ett internationellt team av forskare. Forskarna har bedömt bevis från 45 meta-analysstudier, som kombinerat resultaten från många studier, och har inte funnit starka bevis för att negativa hälsoeffekter är kopplade till användning av antidepressiva läkemedel. Fynden publiceras i JAMA Psychiatry.

Talman och teknikinspiratör är Årets alumner (Linköpings universitet, 2019-09-25)

Talmannen Andreas Norlén gjorde en historisk insats för att Sverige i ett svårt läge skulle få en ny regering. Sara Magnusson inspirerar unga att bli ingenjörer och framtidens problemlösare. De båda är Årets alumner vid Linköpings universitet.

Apor gillar alkohol i låga koncentrationer, men det beror nog inte på kalorierna (Linköpings universitet, 2019-09-25)

Fruktätande apor föredrar alkohol i koncentrationer som kan bildas i jäst frukt, men verkar inte använda alkohol som en källa till extra kalorier, enligt en studie av forskare från Linköpings universitet och Universidad Veracruzana i Mexiko. Fyndet stödjer inte idén att alkoholism hos människan har sitt ursprung i primaters förkärlek till övermogen frukt som innehåller alkohol.

Skolor får forskarbesök (Linköpings universitet, 2019-09-24)

Vad gör egentligen en forskare? Den frågan kommer hundratals elever i Östergötland kunna få svar på när 30 forskare från Linköpings universitet besöker olika grundskolor fredagen den 27 september. Projektet kallas ”Låna en forskare” och är universitetets bidrag under Forskarfredag ­– en europeisk satsning på att skapa möten mellan forskare och allmänhet.

​Ingen tydlig koppling mellan lokalproducerad mat och cancerrisk i glasbruksområde (Linköpings universitet, 2019-09-19)

Det finns ingen tydlig koppling mellan cancerförekomst och lokalt producerad mat från ett glasbruksområde med förorenad mark, enligt en ny studie från bland annat Linköpings universitet. Hög konsumtion av vissa lokala livsmedel tycks kopplat till förhöjd risk för vissa cancerformer, men sambandet speglar troligtvis att exponeringen för föroreningar var högre förr.

Fler operationer bokas in om läkaren är utvilad (Linköpings universitet, 2019-09-17)

Forskare vid Linköpings universitet har undersökt hur ortopedläkare tar beslut om operation och hur besluten hänger ihop med hur stor del av arbetspasset de arbetat. Resultaten visar att patienter som träffar en kirurg i slutet av dennes arbetspass bokas in för färre operationer.

Ny medicin har potential att förbättra effekten av psykologisk behandling av PTSD (Linköpings universitet, 2019-08-29)

En läkemedelsbehandling som höjer nivåerna av kroppens egna cannabisliknande ämnen har lovande effekter på hjärnans förmåga att glömma skrämmande minnen. Detta enligt en experimentell studie från Linköpings universitet som gjorts på friska frivilliga. Fyndet, som publiceras i Biological Psychiatry, väcker hopp om möjligheter att utveckla ny behandling av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD.

LiU välkomnar studenter, anställda och alla östgötar till Studenthuset (Linköpings universitet, 2019-08-27)

Linköpings universitet firar det nya Studenthuset med en hel festivalvecka. Den inleds med en invigningsceremoni den 30 augusti och avslutas med Kalasmottagningen av nya studenter den 5 september. Programmet för invigningsveckan är fullt av inspirerande, lärorika och lekfulla aktiviteter, se liu.se/studenthuset.

Fler pressmeddelande på Newsdesk

Sidansvarig: lennart.falklof@liu.se