Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Linköpings universitet publiceras på Newsdesk.

​Hög kvalitet på lärarutbildningar vid Linköpings universitet (Linköpings universitet, 2019-04-16)

Linköpings universitet kommer mycket väl ut i en ny granskning som Universitetskanslersämbetet, UKÄ, gjort av lärarutbildningar i landet. Samtliga granskade lärarprogram vid LiU bedöms hålla hög kvalitet.

Peter Wallenberg Jr blir hedersdoktor (Linköpings universitet, 2019-04-05)

Peter Wallenberg Jr är en av årets hedersdoktorer vid Linköpings universitet. Han hedras tillsammans med Linda Keeling, Nashwa Eassa, Alan Prout, Karsten Åström, Peter Larsson och Nick Hopwood vid promotionshögtiden den 25 maj.

Ny polymerblandning ger superkänslig värmesensor (Linköpings universitet, 2019-04-02)

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har fått fram en superkänslig värmesensor, böjbar, transparent och tryckbar. Resultatet öppnar för applikationer inom alltifrån sårläkning och elektronisk hud till smarta byggnader. Resultatet har publicerats i Nature Communications.

Miljonsatsning på bioelektronik som bot för svåra sjukdomar (Linköpings universitet, 2019-03-29)

Magnus Berggren, forskningsledare för Laboratoriet för organisk elektronik får det Europeiska forskningsrådets Advanced Grant, ett personligt forskningsanslag på cirka 3 miljoner euro, för forskning i gränslandet mellan medicin och elektronik.

Få barn som for illa i fosterhem fick upprättelse (Linköpings universitet, 2019-03-29)

​Många av de som vanvårdats i fosterhem och på institution under barndomen nekades upprättelse av staten. Bara de fall av allvarlig vanvård som Ersättningsnämnden såg som de mest väldokumenterade och detaljerade har kompenserats - i strid med ambitionen att bedömningarna skulle vara generösa. Studien har gjorts av forskare vid Linköpings universitet.

Markus Heilig utsedd till Wallenberg Clinical Scholar (Linköpings universitet, 2019-03-26)

Markus Heilig vid Linköpings universitet är en av fem forskande läkare som utsetts till Wallenberg Clinical Scholars 2019. Han får 15 miljoner kronor i forskningsanslag för att undersöka varför en del människor, men inte alla, utvecklar beroende av alkohol. Målet är att utveckla ett läkemedel mot alkoholberoende.

Tre nya Wallenberg Scholars vid Linköpings universitet (Linköpings universitet, 2019-03-25)

Professorerna Anders Ynnerman, Erik G Larsson och Igor Abrikosov har utsetts till årets Wallenberg Scholars, vilket innebär att de tilldelas vardera 18 miljoner kronor i fria forskningspengar under fem år.

Pressinbjudan: Elever från LuMiNk Akademin besöker universitetet (Linköpings universitet, 2019-03-25)

LuMiNk Akademin är ett studiemotiverande program för högstadieelever där Linköpings universitet, Norrköpings kommun och Mirum galleri samarbetar. Under läsåret 2018-2019 deltar 66 elever från Klingsborgsskolan och 22 driftiga studenter från universitetet och på torsdag besöker eleverna universitetsmiljön i Linköping där de får testa på studentlivet. Media är varmt välkomna att delta.

Kan en dos olydnad leda till lycka? (Linköpings universitet, 2019-03-14)

​Vi tycks hela tiden jobba med att förbättra oss själva genom att äta rätt, träna mer och jobba hårdare. Samtidigt ökar den psykiska ohälsan. Något skaver hos samtidsmänniskan, menar litteraturprofessor Carin Franzén som i en ny bok undersöker om en del av boten står att finna i en motståndskultur som har 400 år på nacken.

Lantbruket en garant för fred och frihet (Linköpings universitet, 2019-03-11)

Det krävs en omvärdering av lantbrukets roll i samhällsdebatten. Nu behövs en storsatsning på innovationer, såväl för att mätta världens ökande befolkning som att undvika ännu fler krig och kriser, skriver LiU-forskaren Per Fankelius i den vetenskapliga tidskriften Lancet.

Fler pressmeddelande på Newsdesk

Sidansvarig: lennart.falklof@liu.se