Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Linköpings universitet publiceras på Newsdesk.

​Pengarna är fortfarande männens värld (Linköpings universitet, 2019-06-10)

Ekonomi är fortfarande till stora delar männens värld. De vet mer om grundläggande ekonomiska begrepp och har också bättre självförtroende än kvinnorna. Skillnaderna kan få stor betydelse under livet.

Hunden speglar ägarens stress (Linköpings universitet, 2019-06-07)

Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra över tid, enligt en ny studie från Linköpings universitet. Forskarna tror att hundarna speglar sina ägares stressnivåer, snarare än tvärtom. Studien är publicerad i tidskriften Scientific Reports.

Senaste rönen om hörsel presenteras på konferens i Linköping (Linköpings universitet, 2019-06-05)

Vad är det som gör att demens utvecklas hos äldre personer och hur hänger sjukdomen ihop med hörsel? Det är ett av de ämnen som diskuteras när 150 hörselforskare möts under en konferens i Linköping 9–14 juni.

Världens järnvägsforskare samlas i Norrköping (Linköpings universitet, 2019-06-04)

Den 17-20 juni 2019 är Linköpings universitet värd för den internationella forskningskonferensen RailNorrköping 2019. Fler än 250 deltagare från 20 länder diskuterar och presenterar sina resultat. Ett av många heta ämnen på konferensen är att få fler tåg att komma i tid. Konferensen hålls i Kåkenhus, Campus Norrköping.

Parkinsons sjukdom kan spridas i hjärnan genom nyupptäckt mekanism (Linköpings universitet, 2019-05-27)

Små kanaler mellan nervceller är inblandade i en nyupptäckt mekanism för hur Parkinsons sjukdom kan spridas i hjärnan, enligt ny forskning från Linköpings universitet. Fynden visar att skadliga proteinklumpar kan binda till och åka snålskjuts med kanalproteinerna och på så sätt spridas till friska nervceller. Studien har publicerats i tidskriften Acta Neuropathologica.

​77 nya doktorer på akademisk högtid (Linköpings universitet, 2019-05-21)

På lördag, den 25 maj, är det dags för årets stora akademiska högtid på Linköpings universitet. 18 nya professorer, 77 doktorer och sju hedersdoktorer äras vid en ceremoni med åtföljande bankett i Louis de Geer Konsert & Kongress i Norrköping.

Sensorn som reagerar på ljus, värme och beröring (Linköpings universitet, 2019-05-14)

Med inspiration från hudens eget sätt att fungera har forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik, Linköpings universitet, tagit fram en sensor väl lämpad för elektronisk hud. Den kan mäta förändringar i kroppstemperatur samt känna av både solljus och en varm beröring. Resultaten är publicerade i Advanced Functional Materials

Ökad segregation och ojämlikhet är resultatet av en marknadsutsatt skola (Linköpings universitet, 2019-05-10)

​Större skillnader i studieresultat mellan skolor och en förstärkning av boendesegregationen. Dessa är exempel på vad det marknadsutsatta utbildningssystemet i Sverige lett till. I en ny bok beskriver en rad forskare utvecklingen av det svenska utbildningssystemet och hur det påverkar lärare, elever och rektorer.

Framsteg i jakten på okända ämnen i dricksvatten (Linköpings universitet, 2019-05-08)

När vi dricker ett glas vatten får vi i oss en okänd mängd biprodukter som bildas i reningsprocessen. En stor del av dessa vet vi inte vilka de är. Med avancerad teknik har forskare vid Linköpings universitet dock kunnat detektera nya ämnen – i unika kombinationer för varje vattenverk.

Forskare som kan svara på frågor om EU-valet (Linköpings universitet, 2019-04-29)

Dessa experter vid Linköpings universitets kan svara på frågor som rör Europa och EU-valet.

Fler pressmeddelande på Newsdesk

Sidansvarig: lennart.falklof@liu.se