Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Linköpings universitet publiceras på Newsdesk.

Årets alumner bygger gym för själen och inspirerar tekniktjejer (Linköpings universitet, Thu Sep 14 10:00:00 CEST 2017)

Årets alumner vid Linköpings universitet är psykologen Oskar Henrikson, grundare och vd för det psykologiska gymmet Habitud, och civilingenjören Sofie Lindblom, vd och medgrundare för den globala innovationsplattformen Ideation 360.

Hundars samspel med ägaren kopplat till känslighet för oxytocin (Linköpings universitet, Tue Sep 12 08:45:00 CEST 2017)

Hundars benägenhet att söka kontakt med ägaren är associerad med genetiska variationer i känsligheten för hormonet oxytocin, enligt en ny studie från forskare vid Linköpings universitet. Fynden publiceras i tidskriften Hormones and Behavior och bidrar till ökad kunskap om hur hundar har förändrats under utvecklingen från varg till husdjur.

IBS-tarm reagerar annorlunda på bakterier (Linköpings universitet, Tue Sep 05 08:51:00 CEST 2017)

Tarmslemhinnan från personer med tarmsjukdomen IBS är mer genomsläpplig för bakterier än frisk tarm, enligt en ny studie ledd av forskare vid Linköpings universitet. Studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Gastroenterology, är den första som gjorts på IBS med levande bakterier.

Den digitala framtiden – forskning om häpnadsväckande material och ny teknik (Linköpings universitet, Mon Sep 04 10:58:00 CEST 2017)

Växter som lagrar energi, tryckt elektronik, sociala robotar och visualiseringsteknik som möjliggör självkörande bilar är några av de forskningsområden som presenteras under Knut och Alice Wallenbergs jubileumssymposium vid Linköpings universitet, den 13 september.

Vallastaden blir grannar till kunskap och kreativitet (Linköpings universitet, Thu Aug 31 12:17:09 CEST 2017)

När Bo- och samhällsexpo 2017 startar på lördag i Vallastaden kommer Linköpings universitet inte bara vara en mycket intresserad granne utan också en i högsta grad aktiv samarbetspartner med utställningar, föreläsningar och framtidens lärmiljö på plats.

Simulering i vårdutbildning får internationell utmärkelse (Linköpings universitet, Mon Aug 28 10:00:00 CEST 2017)

Medicinska fakulteten vid Linköpings universitet får en internationell utmärkelse för simuleringsbaserat lärande i hälsoprofessionsutbildningar. I den unika utbildningsmiljön vid Clinicum tränar studenter i verklighetsnära simuleringsövningar, ofta över professionsgränserna.

Viss oro bland bvc-personal för surrogatbarns framtida hälsa (Linköpings universitet, Fri Aug 25 08:45:00 CEST 2017)

Bvc-personal hyser en viss oro för att barn som kommit till genom surrogatmödraskap är i riskzonen för social stigmatisering och sämre hälsa, enligt en studie ledd av forskare vid Linköpings universitet. Attitydstudien, som publiceras i Acta Paediatrica, visar också att vårdpersonalen är tveksam till finansiering i allmän sjukvård, om surrogatarrangemang skulle bli tillåtet i Sverige i framtiden.

Allt fler barn insjuknar i typ 1-diabetes (Linköpings universitet, Mon Aug 21 08:45:00 CEST 2017)

Antalet barn som insjuknar i typ 1-diabetes i Sverige fortsätter att öka, enligt fynd som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Diabetes Care. Johnny Ludvigsson vid Linköpings universitet, som gjort analysen, menar att fynden också tyder på att diagnosen ofta ställs alltför sent.

Färgämne i grönsaker kan dämpa inflammation (Linköpings universitet, Wed Jul 05 08:46:00 CEST 2017)

Näringsämnet lutein, som finns i flera färgstarka grönsaker och frukter, kan dämpa inflammation, visar forskare vid Linköpings universitet. Fynden, som publicerats i Atherosclerosis, pekar på att lutein i sig självt har anti-inflammatoriska effekter hos patienter med kranskärlssjukdom.

Elektroners spinn öppnar upp för framtida hybridelektronik (Linköpings universitet, Fri Jun 30 08:44:00 CEST 2017)

En upptäckt om hur elektroners spinn kan kontrolleras banar vägen för nya hybridkomponenter som skulle kunna överträffa dagens halvledarelektronik. I en studie som publiceras i Nature Communications har forskare vid Linköpings universitet visat hur ett ofta använt halvledarmaterial kan kombineras med en topologisk isolator, en nyligen upptäckt materiefas med unik elektrisk ledningsförmåga.

Fler pressmeddelande på Newsdesk

Sidansvarig: lennart.falklof@liu.se