Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Linköpings universitet publiceras på Newsdesk.

Digital pressträff: LiU välkomnar regeringens utbildningssatsning (Linköpings universitet, 2020-03-31)

Linköpings universitet bjuder in till digital pressträff för att redovisa vad LiU kan bidra med i den satsning regeringen igår föreslog på att snabbt bygga ut med fler utbildningsplatser vid landets universitet och högskolor för att möta effekterna av coronakrisen.

Nya insikter om upplevda negativa effekter av hormonella preventivmedel (Linköpings universitet, 2020-03-31)

Kvinnor som mådde psykiskt dåligt av hormonella preventivmedel värderade sitt mentala välmående högre än ett välfungerade sexliv. Upplevelserna kan påverka deras val av framtida preventivmedel. Det är ett av fyra teman som forskare vid Linköpings universitet ringat in i en intervjustudie med 24 kvinnor som upplevt negativ påverkan av en del hormonella preventivmedel.

​Daniel Carlsson får största lärarpriset (Linköpings universitet, 2020-03-23)

Matematikläraren Daniel Carlsson är den allra första mottagaren av Ingemars Lärarpris, som med sin prissumma på 500 000 kronor är det största lärarpriset i landet. Daniel Carlsson brinner för att undervisa och för att ge studenterna verktyg och förmågor som rustar dem för livet.

LiU leder AI-nätverk i EU:s 500-miljonerssatsning (Linköpings universitet, 2020-03-19)

EU-kommissionen har nu fattat beslut om vilka fyra nätverk som ska stärka europeisk forskning inom artificiell intelligens. Ett av de fyra nätverken koordineras och drivs av Fredrik Heintz, biträdande professor och AI-forskare vid Linköpings universitet. Projektet TAILOR ska lägga den vetenskapliga grunden för pålitlig artificiell intelligens.

Experter om corona och dess följder (Linköpings universitet, 2020-03-19)

Linköpings universitet har sammanställt en lista med forskare som från olika perspektiv kan kommentera det nya coronaviruset SARS-CoV-2 och covid-19. Välkommen att höra av dig till dem. Listan kan komma att byggas på med fler experter.

Bakterier ställer till det för genetisk forskning (Linköpings universitet, 2020-03-19)

En gåtfull modifiering av DNA, som är vanlig i bakterier, existerar inte i människan eller andra däggdjur. Detta enligt en ny studie i Science Advances av forskare vid Linköpings universitet. Studien demonstrerar att fynd som gjorts av den epigenetiska markören 6mdA i djur med stor sannolikhet har orsakats av begränsningar i tekniker och bakteriella föroreningar i prover.

Här är framtidens bläck för tryckt elektronik (Linköpings universitet, 2020-03-10)

Genom att blanda två polymerer med olika egenskaper har en grupp forskare, under ledning av Simone Fabiano, forskningsledare vid Laboratoriet för organisk elektronik, Linköpings universitet, fått fram ett organiskt material med superb ledningsförmåga, utan att det är dopat. Resultatet är publicerat i Nature Materials.

Jan-Ingvar Jönsson föreslås bli ny rektor vid Linköpings universitet (Linköpings universitet, 2020-03-06)

Styrelsen vid Linköpings universitet föreslår att regeringen utser professor Jan-Ingvar Jönsson till ny rektor.

Fin skola inte botemedel mot segregation (Linköpings universitet, 2020-03-04)

Att elever med utländsk bakgrund har svårt att komma in i det svenska samhället förklaras ofta med att grupperna inte möts, varken där man bor eller i skolan. En ny studie visar dock hur segregationen följer med högpresterande elever med utländsk bakgrund in i klassrummet. De uteslöts ur den svenska gemenskapen, trots att de formellt sett sågs som ett lyckat exempel på integration.

Inbjudan: Välkommen till Humanistdygnet 2020 (Linköpings universitet, 2020-02-24)

Den 19 september 2020 återuppstår Humanistdygnet i Linköping. Genom en skön blandning av vetenskap och kultur vill Humanistdygnet ge besökaren tid för nya tankar. Alla hälsas välkomna.

Fler pressmeddelande på Newsdesk

Sidansvarig: lennart.falklof@liu.se