Göm menyn

Öppet Campus

föreläsningar på Campus Norrköping

Målning Industrilandskapet i Norrköping (av Linda Fredrikson)

ÖPPET CAMPUS är avslutat. Norrköpings kommun har stöttat projektet genom bidrag från Fonden för forskning och utveckling i två år. Vi söker nu annan finansiering, men under våren 2016 kommer vi inte ge några föreläsningar i serien Öppet campus.

Vill du att projektet kommer igång igen, så berätta gärna det för oss!  Skicka ett mail till mig, så för jag det vidare i organisationen.

Men det finns mycket annat som sker på Campus under våren som är öppet för allmänheten:


MIGRA MOVIES

Migramovies är ett  samarbetsprojekt mellan Linköpings universitet, CNEMA och Norrköpings kommun. I projektet visas spelfilm om migration, etniska  identiteter, rasism, och/eller diskriminering.  Varje film introduceras och diskuetras med en forskare eller kritiker, så vi låter fiktion möta forskning, och reflekterar kring  konstens roll i gestaltandet av politiska och sociala frågor.

När samvetet krockar med lagen - Hur agerar vi för att hjälpa flyktingar när gränser stängs?

10/3, kl 17:30....  Film och paneldiskussion!

Denna kväll tar sin utgångspunkt i den akuta flyktingsituationen i och runt Europa. Den ställer oss alla inför frågor om vad vi kan göra, vad vi bör göra, och också, vad vi får göra? Går inte den universella principen om allas rätt till liv (och ett någorlunda anständigt sådant) före eventuella praktiska och juridiska hinder? Går inte den kristna tanken om att hjälpa sin nästa före lagar som stänger ut?

Kom och diskutera vad man kan göra, bör göra och vad som görs. Vi har bjudit in etikforskare, representanter från Svenska kyrkan och aktivister som praktiserar civil olydnad.

Under kvällen visas också filmen Mediterranea av Jonas Carpignano

Två vänner från Burkina Faso reser över land och hav för att nå Italien. Tillsammans drömmer de om nya livsmöjligheter, men väl framme ersätts det skimrande löftet med svåra utmaningar och en desillusionerad verklighet.

 

Läs mer och boka på CNEMA


SAMTAL OM:

Ett samarbete mellan Tankesmedjan Arena idé, REMESO med stöd av Folkuniversitetet. "Samtal om:" fångar upp aktuella ämnen och diskuterar intressanta nyutgivna böcker och rapporter. (Detta sker i samarbete med projektet AD HOC)

Tak för fattigdom

Tis 1 Mar 2016, kl: 18:00 - 19:30. LO:s tidigare chefsekonom Dan Andersson har skrivit boken Tak för fattigdom – så skyddar vi demokratin.  Allt fler blir fattiga i Sverige. År 1990 var drygt en av 20 fattig. År 2025 kan den andelen ha ökat så att var femte är fattig. Med fattig avses den som har inkomster som motsvarar 60 procent av medianinkomsten för hushållen. En av 25 hade år 1990 höga inkomster och år 2025 kan det vara en av tio. Frågan är: Om fattigdom och rikedom är på väg mot nivån före rösträttens införande, hur fungerar då demokratin? Boken kommenteras av Kristina Mårtensson, samhällspolitisk chef på fackförbundet Kommunal och Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping. Moderator: Göran Färm. Fri entré men anmäl dig gärna i förväg här. Delta gärna med dina frågor!

 

Tidigare:
2 februari, Lagliga vägar för migrationen,
 Arena idés utredningschef, Lisa Pelling, ger en färdplan med 21 konkreta förslag för friare migration till Europa. Kommentar:professorn i statsvetenskap, Peo Hansen, Linköpings universitet, REMESO. Tisdag 2/2 kl. 18.00.

6 oktober, 2015, KNARK MAGNUS LINTON, Med BJÖRN JOHNSON, Malmö högskola, m fl.

3 november –UNGA OCH POLITIK – SOCIALA UTBILDNINGSKLYFTOR - YLVA BERGSTRÖM, Uppsala universitet
Med MIIA AUSTA, Lärarnas Riksförbunds kommunordförande i NorrköpingVIDVINKEL

På Vidvinkel ser vi film och diskuterar aktuella frågor med utgångspunkt i film- och mediala gestaltningar. Här möter publiken regissörer, konstnärer, samhällsdebattörer och filmälskare av alla slag för samtal som ibland avslutas med mingel.

Vidvinkel är ett samarrangemang mellan Cnema, Visualiseringcenter C, Linköpings Universitet (KSM), Forsa, Museet för Glömska, Norrköpings filmfestival Flimmer, Eastwood, Östergötlands förenade filmare, Sibship och Film i Öst.

Vidvinkel: Från Lesbos strand till Sverige
9/2 Om flyktingars resa, ungas upplevelser av det nya livet i Sverige, vad samhället gör idag och hur vi kan blicka framåt.

Arrangör är FORSA Östergötland och Folkuniversitet. Med RENZO ARCURI, LiU student och volontär på den grekiska ön Lesbos, ULRIKA WERNESJÖ, FIL DR. (AVD SOCIALT ARBETE, LIU), SARA GYLLENHAMMAR & LISELOTTE ANDERSSON - arbetar vid Norrköpings kommuns enhet för ensamkommande barn. MODERATOR: ERIK BERGGREN, FORSKNINGSKOORDINATOR REMESO, LIU.AD HOC

Samtal mellan forskare på Campus i aktuella samhällsfrågor. Syftet är att öka temperaturen lite i den campusövergripande diskussionen och demonstrera att forskning ger verktyg med vilka vi kan förstå och ta ställning till det som sker i vår omvärld. Diskussionen med publiken är en viktig del.  Håll utkik! I januari (21 januari) ordnar vi ett Ad Hoc seminarium om flyktingsituationen i Sverige och Europa, med forskare, aktivister och myndighetsföreträdare. Mer information kommer!

28/1 -  Den nya flyktingsituationen - på Arbetets Museum

Medverkande:Peo Hansen, professor i Statsvetenskap, REMESO, Linköpings universitet, Susanne Urban, docent i sociologi, Linköpings universitet. Martin Klinthäll, docent och universitetslektor, REMESO, Linköpings universitet, Viktoria Nyström, asylrättsjurist, Nyströms advokatbyrå. Ann Henriksson, verksamhetschef Socialkontoret i Norrköping, Teresa Carvalho, S riksdagspolitiker. Moderator: Erik Berggren

 

Läs mer om AD HOC


SAMTAL VID STRÖMMEN

Öppna populärvetenskapliga föreläsningar på Visualiseringscenter C

3/3 Göran Collste, professor i tillämpad etik -FORSKNINGSETIK EFTER MACCHIARINI

Föreläsningen startar kl 18 på Visualiseringscenter C,  Fri entré till alla utställningar & After Work-meny i restaurangen kl 16-20.

Kommande:

7/4 Mathias Fridahl - Klimatavtalet i Paris: en pyrrhusseger eller katalysator till klimatomställning?
 


 

TEDXNORRKÖPING

MIND MATTERS!
 

Vill du veta mer? Läs mer här
Anmäl intresse för biljetter här!

När: 12 mars kl. 14.00 - 17:00
Var: Visualiseringscenter C
Pris: Fri entré (anmälan krävs)

Talare på plats:

Patricia Churchland - Hur mycket av vårt handlande styrs av medvetna beslut, och hur mycket styrs av hjärnprocesser vi är helt omedvetna om?

Per Jensen - Tvärtemot vad filosofer, teologer och psykologer tidigare bestämt hävdat kan hundar förstå komplexa samband, förstå mycket av vårt mänskliga språk (ordförråd på flera hundra ord, funktion hos adjektiv, verb och substantiv etc), skämmas och visa empati m.m.

Markus Heilig - Vad har hänt när man utvecklat ett drogberoende? Hur kan denna kunskap användas?

 

 

 

Logotyp Öppet Campus

 

Kontakt

Erik Berggren
erik.berggren@liu.se
011-36 32 66

 

Kartor

Campus Norrköping (pdf)

Lärosalar Campus Norrköping

 


 

 

 

Texten "Gratis inträde" i en pratbubbla

 

Öppet Campus är ett projekt som startar våren 2014 och syftar till att öppna upp universitetet genom att ge allmänheten möjligheten att sitta med på föreläsningar som ges på en del kurser och program på Campus Norrköping.

Projektet vill stärka universitetets så kallade tredje uppgift – att sprida forskning och kunskap ut i samhället – och öppna campus mot staden.  Schemat uppdateras allteftersom fler föreläsningar kommer till, så gå in och kika ibland.

Öppet Campus är ett samarbete mellan Linköpings universitet och Norrköpings kommun som stöttat projektet genom Norrköpings fond för forskning och utveckling. Projektet har startats och drivs av Erik Berggren i samarbete med lärare på campus och Kommunikations- och marknadsavdelningen vid Linköpings universitet. Linda Fredrikson har tagit fram projektets grafiska material.

 

Öppen föreläsning med Anders Neergaard (Foto: Robert Svensson, Folkbladet)
Foto: Robert Svensson, Folkbladet


 

Genomförda föreläsningar

Här hittar du information om de öppna föreläsningar som redan genomförts.


Sidansvarig: erik.berggren@liu.se
Senast uppdaterad: 2016-02-26