Topplaceringar bland bästa sjukhusen

US Södra entren

Universitetssjukhuset ligger åter i topp i Dagens Medicins ranking över bästa sjukhus. Så gör också lasarettet i Motala. Foto: Christian Nordén

Dagens Medicin har tillkännagett den årliga rankingen av landets bästa sjukhus. Både Universitetssjukhuset i Linköping (US) och Lasarettet i Motala (LiM) knep andraplatserna i sina respektive klasser.

Det är femte året i rad som tidningen Dagens Medicin utser landets bästa sjukhus i de tre kategorierna universitetssjukhus, mellanstora sjukhus och mindre sjukhus.

US och LiM tar i år hem silvermedaljerna i kategorierna bästa universitetssjukhus och bästa mindre sjukhus. Regiondirektör Mats Uddin är glad över utmärkelsen, trots att Norrlands universitetssjukhus kammade hem segern på mållinjen.

– Marginalerna är små, ibland blir man etta och ibland tvåa. Vi strävar på i vårt förbättringsarbete och är stolta över att vi under alla år som priset delats ut har funnits i den absoluta toppen, säger han.

"Kommer fira resultatet"

Regiondirektören tycker också att det är glädjande att grannarna i Sydöstra sjukvårdsregionen fortsätter att placera sig högt på prispallen. Oskarshamns sjukhus toppar listan för bästa mindre sjukhus och Västerviks sjukhus segrar i klassen bästa mellanstora sjukhus.

– Vi kommer framöver att fira resultatet tillsammans med medarbetarna på sjukhusen och återkommer om när och hur, säger Mats Uddin.

Sjukhusen rankas utifrån medicinska resultat, tillgänglighet, patientenkäter, hygien, ekonomi, trycksår och överbeläggningar.

Text: Carolina Häggkvist/Region Östergötland

Klicka här för att ta del av hela Dagens Medicins ranking.

2017-01-18

Senast uppdaterad: 2019-10-23