Så kan epigenetiken användas

Sjukdomar som allergi, astma och reumatism blir allt vanligare. Det kan inte förklaras enbart på genetisk väg men kanske med det nya forskningsfältet epigenetik? På torsdag, den 20 oktober, föreläser Colm Nestor om sin forskning från Linköpings universitet i öppna föreläsningsserien Forskning i framkant.

Varje cell i kroppen har samma DNA-sekvens men många celler skiljer sig ändå väldigt mycket från varandra.
– Hur kan en hjärncell ”veta” att den inte är en njurcell och hur får vi så många olika celltyper från samma DNA-sekvens?  Svaret är epigenetik. Detta nya och spännande fält har revolutionerat vår förståelse för hur cellerna läser vårt DNA, säger Colm Nestor.

I sin föreläsning kommer han att utveckla vad epigenetik är, hur den fungerar och vad den kan komma att tillföra till att förstå orsak och behandling av många komplexa sjukdomar.

Kan epigenitik förklara varför vanliga sjukdomar ökar?

Diseases such as allergy, asthma and arthritis are becoming more common. Genetics alone cannot explain this increase, but maybe the new field of 'epigenetics' can? Colm Nestor will discuss what we know about human epigenetics, how epigenetics may be involved in disease, and how we can use epigenetics in the diagnosis and treatment of these diseases. Lecture in English/föreläsningen är på engelska

Föreläsare: Colm Nestor, förste forskningsingenjör vid avdelningen för kliniska vetenskaper
Tid: Torsdag den 20 oktober, klockan 16.30-17.30
Plats: Hugo Theorell-salen, Norra entrén (ingång 7), Universitetssjukhuset i Linköping

Föreläsningarna är gratis och öppna för alla, ingen föranmälan krävs.

Vid frågor om föreläsningarna, kontakta:
Jennie Widborg, kommunikatör Region Östergötland, 010-103 70 38 eller
Daniel Windre, kommunikatör Linköpings universitet, 013-28 17 52