Medicinska fakulteten gästar Populärvetenskapliga veckan

Populärvetenskapliga veckan under 2015

Under Populärvetenskapliga veckan äger även en mässa rum där eleverna kan träffa och prata med forskarna. Foto: Cecilia Olsson

Går det att se känslor i hjärnan och hur farligt är tuberkulos? Det är några av de frågor som forskare från Medicinska fakulteten ska försöka ge svar på under Populärvetenskapliga veckan 25-27 oktober när tusentals gymnasieungdomar bjuds på spännande föreläsningar.

Populärvetenskapliga veckan är ett årligt återkommande evenemang som främst riktar sig till elever i gymnasiets årskurs 2 och 3 och där korta föreläsningar om spännande ämnen ges från forskare som verkar på Linköpings universitet. Allmänheten är dock också välkommen att besöka dagarna. Allt äger rum i C-huset på Campus Valla.

Tolv forskare från Medicinska fakulteten finns på plats under två av evenemangets tre dagar, 25 och 27 oktober. Samtidigt anordnas en utställning dessa dagar då besökarna får chans att både titta på spännande forskning och prata med forskarna direkt och ställa frågor.

Programmet och mer information hittar du här.

Föreläsningar och föreläsare från Medicinska fakulteten

• Kan vi bekämpa allergiepidemin? – Maria Jenmalm, professor i allergologi.
  • Syns känslor i hjärnan? Markus Heilig, professor i neuropsykiatri, CSAN.
  • Preventivmedel – visst är det bra!! (?) – Jan Brynhildsen, professor i obstretik och gynekologi.
  • Att använda flugors ben för att studera Alzheimers sjukdom – Stefan Thor, professor i utvecklingsbiologi .
  • Hur farligt är det att bli biten av en fästing? – Pia Forsberg, professor i infektionsmedicin.
  • Går det att ställa diagnos innan sjukdomen brutit ut? – Mikael Benson, professor i pediatrik.
  • Fysisk ohälsa vid psykisk sjukdom – Rikard Wärdig, universitetslektor i omvårdnad.
  • Sjukt fett eller fett sjuk? – Mikael Wirén, professor i obesitaskirurgi.
  • Hur fungerar en tonårings hjärna på nätet? – Irene Perini, förste forskningsingenjör, CSAN.
  • Att höra med hjälpmedel Stefan Stenfelt – professor i teknisk audiologi
  • Tuberkulos – från historisk sjukdom till globalt hot – Maria Lerm, biträdande professor i medicinsk mikrobiologi.
  • Kan smärtstillande läkemedel fördröja läkningen av skador? – Per Aspenberg, professor i ortopedi.

2016-10-14

Senast uppdaterad: 2019-06-20