Fokus på framtiden när läkarprogrammet inviger kurs 1

I dag var det invigning och uppstart för den nya kurs 1 för Läkarprogrammet vid Linköpings universitet. Och dagen är vald med omsorg: det är nämligen 30 år sedan första årskullen läkarstudenter antogs vid Hälsouniversitetet och nästa vecka börjar 133 nya läkarstudenter på en splitter ny utbildningsplan.

Johan SöderholmFler än 70 lärare, administratörer, studievägledare och basgruppshandledare på läkarprogrammet samlades under torsdagen på Ekoxen för att tillsammans gå igenom och inviga den nya utbildningsplanen som nu startar. Baserat på bland annat utredningarna I takt med framtiden och En läkarutbildning för framtiden – Översyn av läkarprogrammets utbildningsplan har läkarprogrammet nu uppdaterats och gjorts om för att säkerställa att Linköpings universitet även i framtiden fortsätter ha Sveriges bästa läkarutbildning.

Dekanus Johan D. Söderholm inledde träffen med att ge en bakgrund till det arbete som startades av hans företrädare Mats Hammar och som äntligen kommit i mål. Efter att ha nämnt såväl utmaningar som möjligheter klippte han så ceremoniellt bandet för att inviga den nya terminen som kör igång på måndag.

Efter invigningen följde temagruppernas presentationer, samt hur PBL och interprofessionellt lärande utvecklats enligt den nya utbildningsplanen, för att på så sätt gå igenom och beskriva vad de nya studenterna har att vänta sig.

Och datumet för invigningen av nya Kurs 1 är valt med omsorg: det är nämligen 30 år sedan dåvarande Hälsouniversitetet slog upp sina portar i Birgittaskolans aula för att anta LiU:s första läkarstudenter. På måndag är det återigen dags, men nu med både nya lokaler och kursplaner.

invigning

2016-08-25