Medicinska fakultetens Fernströmpris till India Morrison

India Morrison

India Morrison är Medicinska fakultetens Fernströmpristagare 2016.

India Morrison, universitetslektor vid IKE, är årets Fernströmpristagare vid Linköpings universitet. Hon får priset för "sin framgångsrika tvärdisciplinära forskning kring beröringssensibilitetens roll för välbefinnande och smärta".

Lilla Fernström-priset delas ut årligen till "yngre, särskilt lovande och framgångsrika forskare" vid medicinska fakulteter i Sverige och delas i år ut vid en ceremoni i Lund 2 november. Var och en av landets medicinska fakulteter utser sin egen pristagare och prissumman är på 100 000 kronor.

Mottagaren vid Linköpings universitet och Medicinska fakulteten, India Morrison, blir både glad och överraskad när hon för höra nyheten att hon tilldelats priset.

– Det är helt oväntat. Det tog en stund innan jag förstod vad det handlade om. Jag har ju fått bidrag tidigare men aldrig ett pris på det här viset, berättar India Morrison.

Beröring på emotionell nivå

Hennes forskning försöker bland annat utröna neuroanatomin i nerverna och hjärnan som gör att vi människor kan uppleva beröring på en emotionell nivå. Både välbehag men också smärta. Inom begreppet "affective touch" försöker India se hur vår beslutsförmåga och vår förmåga till social interaktion med andra människor påverkas vid beröring.

– Med "affective touch" försöker jag titta på vad som händer i hjärnan vid en smekning som en vän, förälder eller närstående utför. Det skiljer sig mot känslan man får när man exempelvis letar efter sina nycklar i fickan och känner dem mot huden. Och med smärta och välbefinnande befinner vi oss i samma område av hjärnan men känslorna spelar olika distinkta roller, förklarar hon.

"Unik forskning"

Hennes kollega Håkan Olausson, professor i klinisk neurovetenskap, menar att Indias forskning är unik.

– Vad som gör Indias forskning speciell är att hon kombinerar kunskaper inom filosofi med de senaste neurobiologiska metoderna för att ge en mekanistisk förklaring av upplevelser av smärta och välbehag och förmågan att uppleva empati, säger hennes kollega Håkan Olausson, professor i klinisk neurovetenskap.

India själv menar att närma sig ämnet tvärvetenskapligt ger möjligheter att tolka resultaten inom ett bredare spektrum.

– På så sätt kan jag använda mig av olika metoder och gå djupare i forskningen, förklarar hon.

Har det alltid varit självklart för dig att verka inom neurovetenskapen- och biologin?

– Nej men nyfiken har tagit mig hit. Jag hade verkligen inte bilden klar för mig vad det fältet innebar i början men jag har följt min nyfikenhet och fått upptäcka och lära mig så mycket på vägen.

Fakta:

India Morrison är född 1972 och tog sin PhD i neurovetenskap 2006 på School of Psychology,  University of Wales Bangor, Storbritannien. Därefter bar det av till Sverige, västkusten och Göteborgs universitet. Där gjorde hon sin postdoktor vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Så småningom blev hon även biträdande professor där samtidigt som hon arbetade som lektor på deltid vid Högskolan i Skövde. 2014 kom hon till Medicinska fakulteten och Linköpings universitet där hon i dag är universitetslektor vid IKE och verksam vid Centrum för social och affektiv neurovetenskap (CSAN). Tillsammans med Håkan Olausson leder hon också forskargruppen GRASP (Group for Research in Affective Somatosensation and Pain).

Läs mer om India Morrisons forskning här

Daniel Windre 2016-08-25