Göm menyn

Halv miljon till forskning om obehag och lidande

Davind Engblom och hans forskargrupp

David Engblom (längst upp till vänster) och hans forskargrupp. Foto: ​Peter Karlsson Svarteld

Vad är det som gör att vi uppfattar smärta och illamående som obehagligt? Och fungerar känslan av obehag på samma vis beroende på vad vi utsätts för? Det forskar David Engblom, biträdande professor i neurobiologi, på. Nu får han 500 000 kronor i forskningsanslag från Hjärnfonden.

I normala fall råder det en balans mellan de nervcellskretsar som signalerar belöning och obehag. Men vad som händer när balansen rubbas och vi mår dåligt, det vet vi fortfarande väldigt lite om. David Engbloms forskargrupp vill därför ta reda på vad som styr dessa obehagskretsar i hjärnan under namnet "Sjukdomsutlöst aversion och lidande: Kretsar och molekylära mekanismer".

– Det här är forskning som berör många individer. Ingen vill ju må dåligt! Det skulle kunna hjälpa så många människor med allehanda sjukdomar om vi kunde knäcka hur hjärnans system för lidande är uppbyggt, säger David Engblom,

Målet är att kunna hämma de kretsar som orsaker obehaget. Vid hjärnsjukdomar som hjärntumörer, stroke – eller psykiska sjukdomar som depression, är obehag och lidande en central del av sjukdomsbilden.

– Man kan säga att vi just nu befinner vi oss på en grundforskningsnivå men har ändå kunnat kartlägga vissa nervcellskretsar på möss. Vi har kunnat se molekylgrupper som är centrala för obehag som utlösts av exempelvis inflammation, smärta eller illamående.

Skulle man kunna säga att det är en kusin till samma mekanismer som en vanlig värktablett?

– På sätt och vis kanske, men då rör det sig mer om generella kretsar. Vi vill slå högre upp i kedjan. En värktablett hjälper exempelvis inte vid ett illamående. Vi vill komma åt själva obehagskänslan som orsaker lidandet.


Även Per Hammarström, professor i proteinkemi, tilldelas 500 000 kronor ur hjärnfonden för att forska kring Alzheimers sjukdom och "Korsinteraktioner mellan proteiner involverade i neurodegenerativa sjukdomar".

Läs en längre intervju med David Engblom på hjarnfonden.se.

 

 


2016-06-20Sidansvarig: hanna.agardh@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-08