Medfak-forskare med i första upplagan av uppslagsverk

Första upplagan av praktverket "Encyclopedia of Immunobiology", ett över tretusen sidor tjockt uppslagsverk, har delar skrivna av forskare från Medicinska fakulteten.

– Detta är sannolikt det hittills största verk som skrivits inom immunologi i världen, säger Josefine Åhsberg, en av de två från LiU som bidragit. Vid tidpunkten när artikeln skrevs var hon doktorand vid LiU. Nu är är hon postdoc vid Lunds universitet.

Tillsammans med Mikael Sigvardsson, professor i medicinsk molekylärbiologi på LiU, har de båda bidragit med ett kapitel om B-cellens utveckling. Titeln är "Molecular mechanisms of stable lineage identity in early B-lymphocyte development".

Redaktör för uppslagsverket är Michael Ratcliffe, professor i immunologi vid University of Toronto. Han har i sin tur utsett underredaktörer – en av dem var Ton Rolink, professor vid University of Basel, som träffat Mikael Sigvardsson tidigare och kom att tänka på Linköpingsgruppen.

– Mikael blev kontaktad av redaktören personligen, det var så vi hamnade i boken. Vår grupp är ett av de ledande labben i Skandinavien och med tanke på att vi är en relativt liten grupp på sex-sju personer var det såklart väldigt roligt att vi få vara med och bidra till uppslagsverket.

– Det är ju väldigt roligt att få vara med – det är ett massivt verk med många bra forskare i. Att vi då får representera från svenskt håll är häftigt, säger Mikael Sigvardsson.

2016-05-26

Senast uppdaterad: 2019-12-10