Kliniska undervisningsavdelningarna firar jämnt

KUA firar jämnt

För tjugo år sedan var det en världsnyhet – i dag är de ett givet inslag för studenter på Medicinska fakulteten. De klinisk undervisningsavdelningarna, KUA, firar jämnt i vår och fortsätter att svetsa samman olika vårdroller.

Det är fredag förmiddag och lite lugnare än vanligt på geriatriska KUA:n 80A. Samtliga studenter är på ett avslutande seminarium där de går igenom erfarenheter, upplevelser och nya kunskaper efter två veckor på avdelningen.

– Ja, i vanliga fall är det mer fart i korridorerna, säger Charlotta Roosvall som är sektionsledare, teamhandledare och sjuksköterska på avdelningen. Hon visar oss runt i den övningsmiljö som också är en fullt fungerande och vanliga geriatrisk avdelning.

I ett av rummen sitter läkare och sjuksköterskor och har rond. I vanliga fall är studenterna med och deltar aktivt men så här på sista dagen är det ordinarie personal som tar hand om ronden i stället.

– Vi tar ett steg tillbaka och låter studenterna fundera kring situationer som uppstår och även lösa dem tillsammans, förklarar Roosvall.

När det sedan blir nya vecka och måndag kommer tio nya studenter från de olika utbildningsprogrammen på Medicinska fakulteten. Under fjorton dagar kommer de inte bara få ta hand om patienterna på avdelningen – de kommer också att få en större förståelse för varandras roller i vårdkedjan.

Och så har det sett ut under tjugo år från det att den första avdelningen öppnade på ortopediavdelningen vid US i Linköping. Idén kom ursprungligen från studenter och lärare inom dåvarande Hälsouniversitetets (HU) läkarutbildning och var världsunik. Konceptet har sedan kopierats flera gånger av andra lärosäten.

Charlotta RoosvallI dag finns det totalt fyra KUA-avdelningar i samarbete mellan universitetet och Region Östergötland. Två med inriktning mot ortopedi och två mot geriatrik. Gemensamt är att de i vår firar jämnt; tjugo, femton, tio respektive ett år. Just avdelning 80A har tio år på nacken.

– Alla som läser på Medicinska fakulteten passerar genom en KUA, oavsett vårdnadsutbildning. Tanken är just att visa på vikten av att jobba i team. Det ger en förståelse för andra yrkesgrupper samtidigt som det också kan ge en "aha"-upplevelse – jag behöver faktiskt inte kunna allt utan kan dra nytta av de människor jag har runt omkring mig, förklarar Roosvall.

10 maj är datumet då undervisningsavdelningarna ska firas. Från och med klockan 13 i Berzeliussalen på Medicinska biblioteket kommer det bli mingel, workshops och berättelser från medarbetare som varit med sedan verksamhetens begynnelse.

Men hur ser man på framtiden? Charlotta Roosvall menar att arbetet kring utveckling ständigt pågår. Förutom att man i höst kommer att flytta in i nya lokaler i huvudblocket finns det även tankar på hur arbetet skulle kunna hitta nya vägar.

­– Kanske en KUA på en vårdcentral skulle vara något att sikta på? Eller en utökning av KUA-tiden för studenterna? De allra flesta säger att tiden här går väldigt fort, menar hon.

Visst går två veckor fort, men också tjugo år.

Läs inbjudan till KUA-firandet här.

Daniel Windre 2016-05-04

Senast uppdaterad: 2019-10-09