Statsministern besökte Universitetssjukhuset i Linköping

Stefan Löfven

Statsminister Stefan Löfven besökte Universitetssjukhuset i Linköping. Här fick han vara med på en simulerad förlossning och besöka bröstenheten som har kortat tiderna till bröstcancervården.

Fokus för besöket var arbetet för kvinnors hälsa och jämlik vård, där regeringen gör flera satsningar. Östergötland har ledande resultat inom säker förlossningsvård, och ligger i världsklass på flera områden, bland annat inom digital patologi.

– Vården i Östergötland har på ett bra sätt förbättrat kvinnohälsan på bland annat genom avgiftsfri mammografi. Jag är intresserad av hur man arbetar med bröstcancer här, hur man jobbar med team, bemötande, ny teknik och ser till att sätta patienten i centrum så att kvinnan som har bröstcancer får den bästa vården, säger Stefan Löfven.

På rundturen på sjukhuset deltog representanter för sjukhuset, regionen och universitetet.  Statsministern fick också träffa en nyfödd pojke och prata med bröstcancerpatienter.

– Det är med oerhörd stolthet och glädje som vi tar emot statsministern och kan visa upp våra goda resultat, inte minst inom bröstcancervården. Det är ett kvitto på att våra medarbetares viktiga arbete, säger Mats Johansson (S).

Olika professioner i vården visade upp sitt arbete, och Stefan Löfven fick bland annat se hur sjukhuset arbetar med digital patologi och multidisciplinära konferenser, som betyder mycket för kvaliteten i bröstcancerprocessen.  Stefan Löfven fick också vara med på en simulerad förlossning där vården tränar teamarbete och teknik på komplicerade vårdsituationer som inte händer så ofta.

Stefan Löfven och Johan Söderholm

– Det är viktigt att visa att Linköping både har ett universitetssjukhus i toppklass och även vård- och medicinutbildningar i toppklass, kommenterar Johan Söderholm, dekanus vid Medicinska fakulteten, statsministerns besök i Linköping

Text: Maria Carlqvist
Foto: Staffan Gustavsson