US utsett till bästa universitetssjukhus - för tredje gången

Universitetssjukhuset i Linköping har utsetts till Bästa universitetssjukhus 2015 av tidningen Dagens Medicin. Lasarettet i Motala hittas på andra plats i kategorin mindre sjukhus och Vrinnevisjukhuset på fjärde plats i kategorin medelstora sjukhus.

US Södra entrenMotiveringen från Dagens medicin lyder: Goda medicinska resultat kombinerat med bra tillgänglighet, noggrannhet med vårdhygienen liksom ordning och reda på ekonomin bäddade för ytterligare en förstaplacering för Linköping i kategorin Bästa universitetssjukhus.

– Jag är oerhört stolt och glad över att US för tredje gången får denna fina utmärkelse. Det är en utmärkelse som riktar sig till alla medarbetare och alla chefer. Var och en bidrar till de goda resultaten. Säger Ditte Persson Lindell, vårddirektör på US.

Vad betyder utmärkelsen inför framtiden?

– På US vet vi mycket väl att vi har väldigt mycket vi behöver förbättra och utveckla och vi vet att det inte är någon "quick-fix" att nå goda resultat. Att då få detta fina bevis på att vi trots vardagens problem och utmaningar klarar att driva ett aktivt utvecklingsarbete känns väldigt bra och ger oss kraft och energi att fortsätta arbeta för en hög kvalitet i vården, fortsätter hon.

Det är fjärde året som Dagens Medicin utser Sveriges bästa sjukhus och tredje gången som US i Linköping hamnar på första plats. Tidningen rankar landets sjukhus utifrån ett stort antal parameterar, där medicinsk kvalitet väger tyngst, och delar ut pris i tre kategorier: universitetssjukhus, medelstora sjukhus med förlossningsvård och små sjukhus. För att kvalificera sig i rankingen ska sjukhusen ha en dygnsöppen akutmottagning. En stor del av underlaget om medicinsk kvalitet är hämtade ur Öppna jämförelser, men i bedömningen ingår även data om väntetider på akuten, uppfyllelse av vårdgarantin, synpunkter från patienterna, hygien och överbeläggningar.

– Det känns oerhört glädjande att US för tredje gången får ta emot priset som bästa universitetssjukhus och att även Vrinnevisjukhuset och Lasarettet i Motala tillhör toppen i sina kategorier. Detta är ytterligare ett kvitto på att vi är ett enda sjukvårdssystem i vår koncern och att vi har en grundläggande värdegrund att stärka varandra över gränserna. Det är inte bara alla som jobbar på våra sjukhus som ska känna att man har bidragit till denna utmärkelse utan det gäller alla Region Östergötlands medarbetare. En oerhört viktig förutsättning för en bra sjukhusvård är en väl fungerande primärvård och att samtliga stödfunktioner får våra verksamheter att fungera på ett bra sätt. Om man ska lyckas måste ju alla delar fungera, säger regiondirektör Mats Uddin.

Lasarettet i Motala på andra plats

Det är inte bara US som placerar sig väl i årets rankning. Lasarettet i Motala tar andra platsen i kategorin mindre sjukhus och klättrar en plats. Vrinnevisjukhuset kommer fyra i kategorin medelstora sjukhus och tappar en plats, men kampen var knivskarp i den kategorin. Där tog länssjukhuset Ryhov i Jönköping första platsen. I kategorin mindre sjukhus blir Orskarshamns sjukhus vinnare i år. De ingår båda i den sydöstra sjukvårdsregionen med Östergötlands och Kalmar län.

Text: Ulrika Ohlson, Nyhetsredaktionen Region Östergötland

2016-03-23