”Föreläsningens ämne berör alla människor”

Preventivmedel - det är titeln på årets bästa föreläsning enligt läkarstudenterna. ”En mycket viktig del av modern medicin som inte annars får särskilt stor uppmärksamhet under vår utbildning”, tycker studenterna. Jan Brynhildsen, professor, är föreläsaren som prisas för sitt engagemang.

Jan BrynhildsenAndreas Rousseaus pris för 2015 års bästa föreläsning på läkarprogrammet delades ut till Jan Brynhildsen, professor. Han fick priset för utmärkta pedagogiska insatser på läkarprogrammet genom sin föreläsning på termin 11 om preventivmedel.

"Jan får studenterna att se ämnet i ett nytt ljus och har en otroligt bra genomgång, efter vilken vi känner att vi har mycket bättre kunskap om preventivmedel. Mycket inspirerande!", skriver studenterna i sin motivering.

– Jag trycker på det positiva utan att negligera det negativa när jag föreläser, berättar Jan Brynhildsen. Det finns nästa alltid något effektivt preventivmedel som kan fungera för den enskilda kvinnan. Vi tänker inte alltid på att det inte är självklart att kunna ha sex utan att bli gravid. Det är viktigt för kvinnor att kunna ha kontroll över reproduktionen. Det var verkligen inte bättre förr!

Jan Brynhildsen är en erfaren föreläsare och i sin föreläsning tar han bland annat upp problem med illegala aborter och tonårsgraviditeter.

– Många studenter har trottatt de ”kan det här med preventivmedel” innan, men när de går på föreläsningen inser de att de inte kunde så mycket som de trodde. Effektiva preventivmedel är en förutsättning för en god reproduktiv hälsa.

Andreas Rousseaus pris
Rousseaupriset för årets bästa föreläsning på läkarprogrammet är ett pris för att hedra Andreas Rousseau, som var överläkare och verksam som lärare vid Medicinska fakulteten, Linköpings universitet.  ”Årets föreläsning” ska vara relevant, informativ, insiktsfull, inspirerande, tankeväckande  och skapa entusiasm för läkaryrket.

Susanne B Karlsson 2015-12-17

Senast uppdaterad: 2019-06-20