Gympa med en forskare i Trädgårdsföreningen

Fredag 25 september är det Forskarfredag, då pågår en massa aktiviteter i Trädgårdsföreningen. Du kan bland annat lyssna på föredraget "Kyla och fet mat för hög energiförbrukning" och gympa med en forskare.

Vad gör forskningen för nytta i din vardag? Vad kan forskningen göra för dig idag och i framtiden? Kom och träffa forskare, ställ frågor och lyssna på presentationer. Under eftermiddagen visas olika exempel på hur forskning kan användas i vardagen.  Det är helt gratis och de flesta aktiviteter är under tak.

Tid: 12.00-17.00
Plats: Trädgårdsföreningen, Linköping
Målgrupp: Alla är välkomna!

Forskare på stora scenen

Fredrik Nyströmkl. 13.00-13.20

Kyla och fet mat för hög energiförbrukning

Vad reglerar skillnaden i ämnesomsättning mellan olika individer? Professor Fredrik Nyström berättar om olika studier av viktuppgång, bantning och om den bruna fettvävnaden som kan producera värme när man fryser, och som då förbrukar mycket kalorier.

Fredrik Nyström, professor i internmedicin.

Hanne Lovliekl. 14.00-14.20

Om djurs personlighet

Det är faktiskt inte bara människor som har personlighet; om du någon gång har lärt känna två djur av samma art så har du kanske noterat att dessa kan ha helt olika egenskaper. Det kan tyckas självklart, men att djur har personlighet är ett relativt nytt forskningsfält inom biologin. I detta föredrag kommer Hanne Løvlie att berätta om sin forskning kring personlighet hos höns, kor och insekter.

Hanne Løvlie, forskarassistent inom etologi (läran om djurs beteenden).
Hanne finns kvar efter föreläsning och svarar på era frågor kring ämnet.

Mia perssonkl. 15.00-15.20

Hunden talar vårt språk

Under domesticeringen har hunden utvecklat särskilda egenskaper som gör att den kan kommunicera med oss på ett unikt sätt. Nu letar LiU-forskare efter gener som kan ha spelat roll i utvecklingen av deras speciella sociala kompetens.

Mia Persson, doktorand i biologi.

Mia finns kvar efter föreläsning och svarar på era frågor kring ämnet.

Utomhusgympa

kl. 12.00-12.45 Lunchgympa med Hanna Lindblom, doktorand i fysioterapi och ledare på Friskis&Svettis. Hanna är bland annat engagerad i studier kring neuromuskulär skadeförebyggande träning inom flickfotboll och i en studie om styrketräning på klimakteriebesvär.

kl. 15.30-16.15 AW-gympa med Campushallen.

Plats: Området framför scenen

Rundvandring

Gå en interaktiv rundvandring i Gunnar Elfströms och Göran Billesons fotspår.

Musik på stora scenen

En ensemble ur Linköpings studentsångare ger smakprov på deras höstkonsert ”Under Fracken ett hjärta” som är i Missionskyrkan, Linköping den 26 sept kl 16.00.

kl. 13.30-13.35
kl. 14.30-14.45

Under hela eftermiddagen kan ni bland annat

Testa Wii-spelet som används vid egenvård av hjärtsjukdom.
Titta in i kroppen på det digitala visualiseringsbordet.
Träffa de dansande robotarna David och Goliat.

Linköpings universitet firar 40 år

I år fyller Linköpings universitet 40 år och det vill vi fira tillsammans med er! Vi bjuder på kaffe och tårta kl. 14.00-16.00.

Program Norrköping

Lunchföreläsningar på Norrköpings stadsbibliotek

Korruption i Sverige: Finns den, hur utbredd är den, och hur farlig kan denGissur Erlingsson sägas vara?

I den internationella forskningslitteraturen brukar Sverige användas som ett skinande exempel på en stat med hög rättssäkerhet, välskött förvaltningsapparat och avsaknad av korruption. Bilden bekräftas av internationella index, som Corruption Perception Index och World Justice Project, där Sverige brukar hamna i topp över korruptionsfria och rättssäkra stater. Men vad betyder detta, i praktiken?

Gissur Erlingsson, lektor vid Institutionen för studier av samhällsutveckling och kultur

Demens – Från lite glömska till svår sjukdom. Varför blir det så?Martin Hallbeck

Demenssjukdomar som Alzheimers börjar smygande men drabbar gradvis allt mer av hjärnan. Martin Hallbeck biträdande professor berättar om hur forskning vid Linköpings universitet har bidragit till förståelsen om att sjukdomsorsakande proteiner kan skickas mellan nervceller och varför det inte är ett problem i en ung, frisk hjärna.

Martin Hallbeck, biträdande professor i patiologi

Tid: 11.45-13.00 Vi bjuder på kaffe och smörgås från 11.45, presentationen börjar 12.00.
Plats: Mellanrummet Norrköpings stadsbibliotek, Södra Promenaden 105
Målgrupp: Alla är välkomna!

Forskarfredag

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb! Under ForskarFredag den 25 september har du möjlighet att möta forskare på olika arenor i Linköping och Norrköping. Passa på att ta del av det spännande programmet Linköpings universitet erbjuder.

Se hela LiU:s program här

2015-09-21