Nervcellsforskare belönas med Fernströmpris

Mattias Alenius, docent, tilldelas Medicinska fakultetens Fernströmpris för sin framgångsrika forskning om genregleringsmekanismer.
–   Det känns otroligt roligt att få detta erkännande av min forskning. Alla som sysslar med forskning vet att en mycket liten del av jobbet består av plötsliga, världsomvälvande upptäckter. Det har varit mycket slit men också glädje som jag har haft turen att dela med min grupp här i Linköping, säger Mattias Alenius.

Mattias AleniusMattias Alenius är docent i neurobiologi ,  och hans forskning har publicerats i flera högt rankade tidskrifter och har lett till nya insikter om hur celler bibehåller  sin identitet efter utvecklingen. Genregleringsmekanismerna kan ligga bakom flera olika sjukdomstillstånd, exempelvis autism, schizofreni och bipolära syndrom.
– Vi är intresserade av de mekanismer och processer som gör att en nervcell kan bli hundra år och fortfarande fungera. När dessa processer upphör eller brister åldras nervcellerna snabbare och vi får demenssjukdomar. Målet är därför att förstå den friska cellen för att ge inblick i hur det sjuka uppstår, säger Mattias Alenius.

Alenius och hans forskargrupp  har identifierat mekanismer bakom hur nervceller  först får sin identitet och sedan hur svält och andra hastiga förändringar i cellens miljö kan buffras av genregleringssytemet för att stabilisera nervcellernas funktion över tid.  Detta är tillsammans viktig information om man i framtiden vill kunna skapa och ersätta en eller flera av de tusen och åter tusen nervcellsgrupper som tillsammans utgör vår hjärna, säger Mattias Alenius. Jag hoppas att fler får upp ögonen för vad vi kan lära oss av ett litet kryp som bananflugor. Deras nervceller är mer lika våra än de flesta kanske tror.

Mattias Alenius började efter gymnasiet att arbeta i skogen, men insåg ganska snart att det var roligare att gå på universitetet.
–  Jag insåg att biologi är kul och att i hjärnan finns det ett universum helt nära som väntar på att utforskas. Sedan började utflykten i det okända.

Eric K. Fernströms Pris delas ut till en yngre, särskilt lovande och framgångsrik forskare. Fernströms stiftelse delar årligen ut ett nordiskt pris och lokala priser till yngre forskare vid medicinska fakulteter i Sverige. Var och en av landets medicinska fakulteter utser sin egen pristagare.

Läs mer om Mattias Alenius forskning

Foto: Göran Billeson