Kan beröring påverka beslutsfattande?

India Morrison är en av forskarna som ingår i det nya forskningscentrat CSAN. Hennes mål är att kartlägga neuroanatomin i nerverna och hjärnan som gör att vi människor kan uppleva beröring på en emotionell nivå.

India Morrisson är  universitetslektor och hennes forskningsområde är ”the affective aspects of touch and pain”. Hon söker svaret på om beröring kan påverka vårt beslutsfattande och vår sociala interaktion med andra människor. Det India Morrison kallar för ”Affective touch” kan också hjälpa oss att gå ner i varv, och bidra till att knyta långsiktiga relationsband.

India Morrisson

– Min kollega Håkan Olausson fokuserar på att undersöka de nerver i huden som reagerar på beröring, medan min forskning istället fokuserar på vad som händer i hjärnan vid beröring. Tillsammans försöker vi få ihop hela pusslet kring hur kroppen och sinnet reagerar på beröring. Det är ett relativt nytt och mycket spännande forskningsfält med många möjligheter till interaktion med andra världsledande forskargrupper. På Linköpings universitet har vi rätt förutsättningar för att bedriva vår forskning i samverkan med omvärlden, säger India Morrison.

Centrum för Social och Affektiv Neurovetenskap, CSAN,  tar fasta på gemensamma intressen hos ett flertal LiU-forskare som vill förstå hjärnmekanismerna bakom tankar, känslor, beslutsfattande och social samhörighet.

– Jag har tidigare varit verksam vid Göteborgs universitet och kom till Linköpings universitet tillsammans med min forskarkollega Håkan Olausson strax innan den nya centrumbildningen offentliggjordes, säger India Morrisson. Jag ser verkligen fram emot att se den ta form. Det nya centret underlättar samarbete mellan olika forskargrupper med fokus på att väva ihop mycket av forskning på hjärnan i samarbete med andra starka grupper som finns här.

Läs mer om India Morrissons forskning

2015-09-02