Hedersdoktor som jobbar för att bota cancer

– Samarbetet med LiU har gett mig tillgång till unik kompetens och nya strategier för min forskning, berättar Linda Penn, cancerforskare vid University of Toronto.
Samarbetet har varit till glädje för båda parter, hon har bland annat hjälpt till att bygga upp LiU Cancer‐nätverket. I maj utses hon till medicine hedersdoktor vid Linköpings universitet.

Linda PennLinda Penn är professor vid avdelningen för Medical Biophysics vid  University of Toronto. Hon är en framgångsrik cancerforskare med det långsiktiga målet att förbättra cancerdiagnostik och cancerbehandling för att försöka bota sjukdomen.

Linda Penn samarbetar med Linköpings universitet på ett mycket givande sätt, bland annat genom LiU-Cancer.  Hon har varit till nytta både för LiU‐Cancer och för samverkan mellan medicinska fakulteten och tekniska fakulteten vid Linköpings universitet.” Så skriver medicinska fakulteten i sin utnämning av Linda Penn till hedersdoktor.

– Det är en otrolig ära att utses till hedersdoktor vid Linköpings universitet. Jag är mycket tacksam över att få denna utmärkelse. Det är en välkommen men oväntad överraskning, säger Linda Penn.

Hennes forskning fokuserar på två områden inom cancerforskningen.
–  Vi undersöker hur cancer proteinet, Myc, kan driva utvecklingen av cancer på så många olika ställen i kroppen med målet att utnyttja denna kunskap för att blockera Mycs funktion.

–  Vi studerar även möjligheterna att använda Statiner, läkemedel som idag används för att reglera kolesterol nivåer i blodet, som botemedel mot cancer. Forskning från oss och andra visar att dessa läkemedel kan döda tumörceller utan att skada normala celler. Vi vill förstå varför statiner dödar företrädesvis tumörceller och hur kan vi bäst använda dessa läkemedel mot cancer.

Linda Penn har valt ett yrke som är både fascinerande och utmanande.
–  Cancerforskning är ett otroligt komplicerat pussel, ett pussel som behöver lösas nu.  Det är en ständigt utmanande och intressant karriär.

Hennes samarbeten med LiU har framför allt fokuserat på Myc. Hon har främst samarbetat med  Maria Sunnerhagen, Mikael Sigvardsson och Björn Wallner och andra forskare i LiU-Cancer-nätverket.
–  Det har varit underbart att arbeta tillsammans med dessa stjärnforskare, säger Linda Penn.

Läs mer om LiU-Cancer

Susanne B Karlsson 2015-03-26