Universitetssjukhuset i Linköping utsett till landets bästa sjukhus

Dagens medicin har utsett Universitetssjukhuset i Linköping till landets bästa sjukhus 2014.  Även bland mellanstora och små sjukhus har sjukhus inom den sydöstra sjukvårdsregionen fått topplaceringar.

Universitetssjukhuset Foto: Göran BillesonI rangordningen för landets bästa sjukhus i kategorierna universitetssjukhus, mellanstora sjukhus och små sjukhus har man tittat på flera olika parametrar från bland annat öppna jämförelser, nationella patientenkäter, mätningar av hur vårdgarantin uppfylls, vårdrelaterade infektioner och följsamhet till hygienregler.

Årets jämförelse visar att Universitetssjukhuset i Linköping återigen tar första plats bland landets sjukhus. Linköpings universitetssjukhus fick också utmärkelsen 2012, men tappade till en andraplats under 2013 till förmån för Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Det är framför allt delplaceringarna när det gäller vårdgaranti, ekonomi och väntetider på akuten där Universitetssjukhuset i Linköping tar första plats i jämförelsen.

Sydöstra sjukvårdsregionen placerar sig väl i samtliga kategorier

Bland de mellanstora sjukhusen i landet blev för tredje året i rad Länssjukhuset Ryhov i Jönköping Sveriges bästa sjukhus.Vrinnevisjukhuset i Norrköping tog sig tillbaka bland topplaceringarna med en andraplats.

För de mindre sjukhusen, som klassificeras som akutsjukhus utan förlossning som ska ta emot stroke- och hjärtinfarktspatienter dygnet runt, har den sydöstra sjukvårdsregionen också placerat sig väl. Oskarshamns sjukhus blev för andra gången årets bästa sjukhus och Lasarettet i Motala tog sig återigen upp på en tredje plats i rankingen.

Landets bästa universitetssjukhus

1. Universitetssjukhuset i Linköping