Febrig och deppig: Hur svarar hjärnan på inflammation?

Forskning i framkant är en populärvetenskaplig föreläsningsserie där du kan ta del av de senaste medicinska forskningsrönen. ”Febrig och deppig: Hur svarar hjärnan på inflammation?” är temat för vårens första föreläsning.

David EngblomForskning i framkant är en populärvetenskaplig föreläsningsserie som lyfter fram den spännande forskning som sker i regionen. Föreläsningsserien är ett samarbete mellan Universitetssjukhuset i Linköping och Hälsouniversitetet, Linköpings universitet.
Föreläsningarna är öppna för allmänheten och kan även följas som webb-teve.

David Engblom studerar nervkretsar i hjärnan som signalerar belöning och obehag. Vid sjukdomar som reumatism, TBC och aids fylls blodomloppet av signalmolekyler som aktiverar immunförsvaret. Samma molekyler kan vid kortvarig sjukdom ge oss feber och sjukdomskänsla. David Engblom forskar också om hur dessa molekyler kan bidra till depression.

­­­­ – Senare tids forskning har gjort att vi fått en klarare bild av hur immunsystemet kan styra hjärnan och utlösa inflammationssymtom, berättar föreläsaren David Engblom, universitetslektor i neurobiolog.

Den 29 januari föreläser David Engblom på temat ” Febrig och deppig: Hur svarar hjärnan på inflammation?”.

Forskning i framkant våren 2015

Febrig och deppig: Hur svarar hjärnan på inflammation?

Vid inflammation utlöser hjärnan ett antal symtom som feber, olustkänslor och aptitlöshet. Dessa symtom kan vara jobbiga vid influensa eller förkylning men är ett ännu större problem vid kroniska inflammatoriska sjukdomar. Senare tids forskning har gjort att vi fått en klarare bild av hur immunsystemet kan styra hjärnan och utlösa inflammationssymtom.
Föreläsare är David Engblom, universitetslektor i neurobiologi
Tid och plats: torsdag 29 januari  kl 16.30-17.30 i Berzeliussalen, ingång 65, Campus US

26 mars
Svensk brännskadevård i internationell toppklass – erfarenheter från Linköpings Brännskadecentrum

Brännskador får ofta dramatiska konsekvenser för de drabbade.  Med moderna behandlingsstrategier har vårdtiderna på sjukhus mer än halverats och dagens patienter har väsentligen mindre långvariga bekymmer av sin skada.  Folke Sjöberg,  överläkare och professor i brännskadevård,  berättar om forskningen vid Universitetssjukhuset i Linköping, ett av landets två nationella centra för brännskadevård.
Föreläsare är Folke Sjöberg,  överläkare och professor i brännskadevård
Tid och plats: torsdag 26 mars  kl 16.30-17.30 i Berzeliussalen, ingång 65, Campus US

Nanoparticles around us and why size matters

Nanotechnology has opened up opportunities to introduce new materials, called nanoparticles, into products in everyday life. These materials are found in electronics, or as components in cosmetics and food packaging. But the nanoparticles has the potential to alter cellular function. Therefore, the use of nanomaterials create concerns regarding their toxicity and possible impact on our health and environment. Föreläsningen är på engelska.
Föreläsare är Susana Cristobal,  professor i biomedicinsk forskning
Tid och plats: torsdag 21 maj  kl 16.30-17.30 i Berzeliussalen, ingång 65, Campus US

Forskning i framkant är en populärvetenskaplig föreläsningsserie i samarbete mellan Region Östergötland och Linköpings universitet. Föreläsningarna är gratis och öppna för alla, ingen föranmälan krävs.

2015-01-08

Senast uppdaterad: 2019-10-09