Föreläsning om barnmisshandel berör läkarstudenterna

Åsa Kastbom brinner för att sprida kunskap om barnmisshandel. Nu prisas hon av läkarstudenterna för sin föreläsning om ämnet.
- Det är kul att studenterna väljer en föreläsning om barnmisshandel. Det är ofta ett osynligt ämne, säger Åsa Kastbom.

Åsa KastbomAndreas Rousseaus pris för årets bästa föreläsning på  läkarprogrammet delades ut till Åsa Kastbom, överläkare och doktorand i pediatrik. Hon fick priset för utmärkta pedagogiska insatser på läkarprogrammet genom sin föreläsning om barnmisshandel.

En föreläsning som berör
Åsa Kastbom vill sprida kunskap om barnmisshandel och sexuella övergrepp mot barn och hur vi kan upptäcka att det sker. Som doktorand har hon fokuserat på sexuella övergrepp och sexuella beteenden hos barn.
- Barn som blir utsatta för övergrepp berättar inte om övergreppen, utan vi måste lära oss att känna igen avvikande sexuellt beteende hos barn.  Genom att sprida kunskap i detta ämne kan vi hitta fler barn som misshandlas. Vi vet att de söker mycket vård men vi är dåliga på att förstå den bakomliggande orsaken.

Hennes föreläsning måste ha gjort starkt intryck på läkarstudenterna. Hon träffar dem endast en gång under hela deras utbildning, och det är när hon håller föreläsningen om barnmisshandel.
- Jag är så glad att ämnet barnmisshandel belyses. Jag vet själv hur det är att vara student, det är intensivt och man ska lära sig mycket på kort tid. Ändå minns de denna föreläsning och tycker den är viktigt. Men det är ett ämne som berör när man väl pratar om det.

Mer kunskap kan göra stor skillnad
Åsa Kastbom tycker att det är roligt att föreläsa för läkarstudenterna.
- Det är min favoritgrupp. De ställer frågor och ifrågasätter. Jag får ofta stanna kvar och svara på frågor efter föreläsningen också.
Intresset för barnmisshandel väcktes när hon gick termin 10 på läkarprogrammet och hade en handledare som jobbade med utsatta barn. När hennes handledare senare gick bort i cancer lovade hon att fortsätta hans arbete.  Åsa Kastbom har alltid vetat att hon vill forska och hon kände att hon hade hittat sitt område.
- Det är inte ett så populärt område att forska om – men mer kunskap inom området kan göra stor skillnad. Lär vi oss att hitta de utsatta barnen så kan vi hjälpa dem. Det är min drivkraft och jag vill fortsätta jobba för barnen. Jag har tagit mitt löfte till min handledare på stort allvar.

Andreas Rousseaus pris
Rousseaupriset för årets bästa föreläsning på läkarprogrammet är ett pris för att hedra Andreas Rousseau, som var överläkare och verksam som lärare vid Hälsouniversitetet.  ” Årets föreläsning” ska vara relevant, informativ, insiktsfull, inspirerande, tankeväckande  och skapa entusiasm för läkaryrket.

Susanne B Karlsson 2014-12-16

Senast uppdaterad: 2019-11-21