14 miljoner till forskning om cancer

Sju forskare vid Linköpings universitet får medel från Cancerfonden för forskning kring cancer och hur man kan förbättra för cancerpatienter.

Professor Mikael Sigvardsson får det största anslaget, 4,5 miljoner kronor fördelat på tre år. Han och hans forskarteam försöker ta reda på hur varför blodcancerceller slutar att mogna på ett normalt sätt i benmärgen och istället delar sig ohämmat, vilket resulterar i leukMikael Sigvardssonemi. Stödet från Cancerfonden betyder att de kan fortsätta att utveckla projektet.
- Vi tror att detta på sikt kan ge nya möjligheter för såväl behandling som diagnosticering. Det är extra roligt att få de här pengarna eftersom det visar att det finns en förståelse för att den grundforskning vi gör är av vikt för kampen mot cancern, säger Mikael Sigvardsson.

Men att få ett stort anslag av Cancerfonden förpliktigar.
- Dessa medel har samlats in från en engagerad allmänhet som vill ge sitt stöd till cancerforskning. Det är ett mycket stort ansvar att ta emot detta, säger Mikael Sigvardsson.

Övriga från Linköpings universitet som får ta emot medel från de 415 miljoner som Cancerfonden totalt delar ut är Stefan Thor, Gudrun Alm Carlsson, Mikael Benson, Anders Rosén och Anna Enblom.

Text: Therese Ekstrand Amaya

2014-11-10