Åtta forskare får anslag från Hjärt-lungfonden

Hjärt-Lungfonden har beviljat anslag på totalt nio miljoner till åtta forskare vid Hälsouniversitetet. 2,7 miljoner går till Olle Stendahl för forskning om immunförsvar mot tuberkulos.

Professor Olle Stendahl får medel för att studera hur tuberkulossjukdom utvecklas. Detta görs i nära samarbete med universitetet i Gondar, Etiopien.
-Turberkulos är inte längre vanligt i Sverige, men i Etiopien är det ett stort problem. För en teoretisk forskare som mig är det särskilt spännande att kunna kombinera basal grundforskning med kliniska studier i ett land som Etiopien, säger Olle Stendahl, professor emeritus i medicinsk mikrobiologi.

Ytterligare åtta forskare från Hälsouniversitetet får medel från Hjärt-Lungfonden. Dessa är: Lennart Persson, Maria Jenmalm, Carl-Johan Carlhäll, Thomas L. Lindahl, Anna Strömberg, Rolf Svedjeholm och Anders Broström.

Text: Therese Ekstrand Amaya

2014-11-07