Hälsouniversitetets bibliotek invigt

Rektor Helen Dannetun klipper bandMed bandklippning, tal och hyllningssång invigdes det nyrenoverade biblioteket på Hälsouniversitetet. En renovering som kommit till tack vare studenterna själva.

Bibliotek är vanligtvis en ganska tyst och lågmäld plats. Men när nyrenoverade HUB invigdes i veckan var det långt ifrån lågmält. Över hundra personer, inklusive filmteam, hade samlats för att få vara med om den här efterlängtade invigningen. Och när Oralspexet från logopedsektionens festeri rappade sin hyllningssång till HUB och gästerna klappade takten, ja då var det knappast tyst.

HUB är en omtyckt och välbesökt plats. Men den var faktiskt ganska 80-talsmässig, lite yesterday som rektor Helen Dannetun uttryckte saken i sitt invigningstal. Det tyckte nog studenterna också, för det var de som drev på så att det faktiskt blev en ansiktslyftning. Samtidigt fanns en viss oro bland studenterna för att deras fina HUB skulle förstöras vid en renovering, berättade David Olander, styrelseledamot i Consensus, i sitt tal. Men oron är borta, nu är studenterna glada. Och tacksamma för att renoveringen gick så snabbt och det blev så snabb respons från universitetet.

Oralspexet uppträder Tacksam var också Eva Sofia Svensson, avdelningschef på HUB. Framför allt mot studenterna som varit så tålmodiga under tiden som renoveringen pågått. Under den mest intensiva tentaperioden i våras packade personalen böcker i pallkragar och monterade ner hyllor. Men ingen klagade, det var bara positiva vibbar.

Det som hänt på HUB är att man infört ett ”zontänkande” med flexibla Invigningsmingelgrupparbetsplatser och datorplatser i början av lokalen. Följt av en sjunkande ljudnivå, mer tänkt för självstudier, ju längre in i lokalen man kommer. Två editrum kan nu nås från utsidan så att de kan användas även när biblioteket är stängt. Vid fönstren finns sköna läsplatser med fåtöljer, och istället för fyra grupprum flexibla ytor med skärmar som kan Invigningsmingelflyttas. Nya möbler har köpts in, bokhyllorna är dock gamla, men ommålade. Och en textilmatta över hela golvet skapar en tyst och lugn bibliotekstyst stämning i hela lokalen.

Elisabet Wahrby 2014-10-08

Senast uppdaterad: 2019-12-10