Hälsouniversitetet deltar i Forskarfredag

Sista fredagen i september är utlyst som Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds hundratals aktiviteter som ska visa hur spännande forskning är. I år deltar för första gången forskare från Hälsouniversitetet.

Under ForskarFredag den 26 september kommer forskare från Hälsouniversitetet att delta på flera olika sätt. Några forskare kommer att gå ut i skolklasser och berätta både om sig själva och om sin forskning och på stadsbiblioteket kommer professor Lennart Svensson att ge en lunchföreläsningen ”Bestämmer våra föräldrar hur sjuka vi blir i virusinfektioner?”

Föreläsningarna är gratis och öppna för alla.

Forskarfrukost i creActiv Mjärdevi

• Efter valet 2014, trender och utmaningar

Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap, analyserar valresultatet ur ett samhällsvetenskapligt perspektiv och i relation till trender och utvecklingstendenser. Vad kan valresultat få för betydelse i ett längre perspektiv? Vad kan det betyda för regionen? Vad kan vi se för utmaningar för små företag; vilka förändringar, utvecklingar och utmaningar kan vi nu vänta oss?

Tid: 8.00-9.00, vi bjuder på en enkel frukost från 08.00 föredraget börjar 08.30.
Plats: creActiv, Teknikringen 7, Mjärdevi Science Park
Anmälan:  Genom att klicka här senast den 23 september
Arrangör: Linköpings universitet, Mjärdevi Science Park AB, InnovationskontorEtt

Forskarfika på Babettes

• Trygghet - livsviktigt för spädbarnet

Lyhört föräldraskap? Anknytning? Respekt? I en kort introduktion till anknytningsteorin reds begreppen ut.

Anneli Frostell, lektor vid Linköpings universitet, förklarar vad trygghet är och hur den under de första åren lägger grunden till hur vi fungerar i relationer genom livet. Hon kommer också att prata om hur man som förälder kan ge trygghet genom att vara lyhörd och bemöta sitt barn med respekt.

Tid: 10.30-11.30
Plats: Babettes Kafferi, Stora Badstugatan 4
Arrangör: Linköpings universitet och Babettes Kafferi

Lunchföreläsningar på Länsbiblioteket

• Bestämmer våra föräldrar hur sjuka vi blir i virusinfektioner?

Länge trodde man att det endast var egenskaper hos våra mikroorganismer som bestämde om och hur sjuk man blir i virusinfektioner. Professor Lennart Svensson föreläser om hur det genetiska arvet från våra föräldrar i flera fall bestämmer om vi ska bli sjuka i virusinfektioner.

• Ebola och utbrottet i Västafrika

Vad är egentligen ebolavirus? Behöver vi vara rädda?
Ali Mirazim, forskare och sakkunnig vid folkhälsomyndigheten, beskriver vad Ebolavirus är, hur personer som drabbas utvecklar sjukdomen och ger en aktuell bild av läget i Afrika.

Tid: 12.00-13.00
Plats: Bokhallen, Linköpings Stadsbibliotek

• Forskarlunch på campus Valla

Mer information kommer. De första 50 besökarna bjuds på lunchmacka.

Tid: 12.00-13.00
Plats: Tidningshörnan biblioteket, campus Valla

• Forskare på stan

Kom och träffa en forskare, ställ frågor och lyssna på kortare presentationer. Vad gör en forskare på jobbet? Varför blir man forskare? Vad kan man forskar om? Är forskare helt vanliga människor med extra spännande jobb? Vad gör de egentligen med alla forskningsbidrag?

Tid: 13.00-16.00
Plats: Lilla torget i Linköping