Logopedstudenter driver egen mottagning

Logopedmottagningen på Universitetssjukhuset har utökats med en mottagning där studenter kan ta emot patienter.  Syftet är att ge studenterna bättre arbetslivserfarenhet.

Till den studentdrivna mottagningen ska patienter från den ordinarie verksamheten på logopedmottagningen vid öronkliniken kommlogopeda.

- Det kan exempelvis handla om barn med läs- och skrivsvårigheter eller cancerpatienter. På sikt hoppas vi kunna ta emot patienter med neurologiska besvär, säger Inger Lundeborg Hammarström, ansvarig för logopedprogrammet.

Det har länge varit svårt att hitta praktikplatser, så kallade VFU-platser, till logopedstudenterna. Den studentdrivna mottagningen är tänkt att vara ett alternativ till VFU-platserna.

- Jag tycker det låter bra. Mina klasskamrater har fått resa långt för VFU. De har varit i Kalix, Kristianstad och på Gotland. Det blir skönt att slippa flänga, säger Nemo Forsell (bilden).

Han läser sin femte termin på logopedprogrammet och har kommit till mottagningen för att vara med på invigningen. Snart kommer han vara en av de studenter som en gång i veckan jobbar på mottagningen.

- Det här skiljer sig från VFU på så sätt att man får följa patienten länge, vilket är bra. I vanliga fall har man praktik tre veckor sedan är det över, säger han.

Men han funderar också över baksidorna med detta.

- Jag tror man lär sig mycket om man får jobba under en lång tid, samtidigt är det ju så att jobbar man intensivt med något kommer man in i ett visst tankesätt. Det hinner man kanske inte göra om man jobbar bara en dag i veckan.

Den nya mottagningen består av två rum där patienter tas emot, mittemellan dessa finns ytterligare ett rum där studenterna, i de fall det behövs, via monitorer kan följa patienten.

- Genom att studenterna själva driver mottagningen blir arbetet vardag för dem. De kommer också att möta ett vidare spektrum av patienter än de tidigare gjort på VFU, säger Birgitta Rosén, cheflogoped på öronkliniken.

Text: Therese Ekstrand

2014-09-09