1100 forskare pratar bildanalys

Bildanalys är ett snabbt växande forskningsområde med många viktiga tillämpningar. I nästa vecka samlas 1100 forskare på konferensen ICPR, som för första gången hålls i Sverige under ledning av LiU-professorn Magnus Borga.

ICPR är sedan starten 1973 den främsta konferensen för forskare inom det stora fält som handlar om att automatiskt utvinna information ur bilder med stora datamängder.

Professor Magnus Borga– För fem år sedan tog jag och kolleger i Lund och Uppsala initiativet till att få värdskapet till Sverige, säger Magnus Borga, professor i medicinsk informatik vid Linköpings universitet och ordförande i konferensens organisationskommitté.

Arbetet kröntes med framgång och den 24 augusti öppnas ICPR 2014 i kongresscentrumet Stockholm Waterfront. Programmet följer fem huvudspår:

• Datorseende
  • Mönsterigenkänning och maskininlärning
  • Bild-, tal-, signal- och videoprocessning
  • Dokumentanalys, biometri och tillämpningar av mönsterigenkänning
  • Medicinsk bildanalys.

– Vid LiU har vi stark forskning främst inom datorseende och medicinsk bildanalys, säger Magnus Borga som själv tillsammans med kolleger publicerat banbrytande metoder att skilja på olika slags kroppsfett med tomografi (CT) och magnetkamera (MRI).

Konferensen har under sin 40-åriga tillvaro cirkulerat mellan Amerika, Asien och Europa. Förra gången, 2012, hölls den i Tsukuba Science City, Japan.

Magnus Borga som bevistat ICPR fem gånger tror att arrangörskapet är betydelsefullt för Sverige:

– Det sätter landet och i synnerhet våra tre universitet på den internationella kartan.

Åke Hjelm 2014-08-21
ake.hjelm@liu.se