Fyra hjärnforskare får bidrag

Hjärnfonden delar ut 28 miljoner kronor till livsviktig hjärnforskning. Pengarna går till drygt 50 svenska hjärnforskningsprojekt, varav fyra vid Hälsouniversitetet, som får 500 000 kronor vardera.

Årets utdelning är den största sedan Hjärnfonden bildades 1994. Bland annat stöds forskning kring Alzheimers sjukdom, stroke, hjärnskador, MS och beroende. Av totalt 199 ansökningar beviljades 52.

De LiU-forskare som fått projektbidrag är Anders Blomqvist (forskning om blod-hjärnbarriären), Fredrik Elinder (epilepsi hos barn), David Engblom (beroende) och Martin Hallbeck (Alzheimers och andra demenssjukdomar).

Svensk hjärnforskning är på frammarsch och står sig mycket väl internationellt. Samtidigt är den ekonomiskt underprioriterad. I Sverige kostar hjärnsjukdomar samhället 165 miljarder kronor per år och mer än var tredje svensk kommer någon gång i livet att drabbas av en hjärnsjukdom.

Åke Hjelm 2014-07-01
ake.hjelm@liu.se