Ortoped sticker ut hakan

Läkemedel mot benskörhet, osteoporos, gör ofta ingen nytta. Meniskoperationer är meningslösa.

Teppo JärvinenTeppo Järvinen, forskare i ortopedi vid Helsingfors universitet, är van att sticka ut hakan. Tisdag 17 juni ger han en öppen föreläsning vid Hälsouniversitetet.

Faktum är att de flesta patienter som får ”osteoporos-frakturer” inte lider av benskörhet. Deras frakturer, till exempel i höften, hade alltså inte kunnat förebyggas med läkemedel. Det saknas också belägg för att osteoporosläkemedel överhuvudtaget gör någon nytta för personer över 80 år.

Teppo Järvinen har hävdat – bland annat i den ansedda tidskriften British Medical Journal – att vi har en felaktig syn på osteoporos, och att enkla åtgärder för att minska risken att ramla skulle göra större nytta än att skriva ut läkemedel. Detta står i strid med socialstyrelsens kriterier för god vårdkvalitet och har setts som ytterst provocerande av inom osteoporosvården.

Teppo Järvinen har även stuckit ut hakan åt andra håll. Han skrev i den högst ansedda av alla medicinska tidskrifter, New England Journal of Medicine, att meniskoperation inte gör någon nytta. Detta visade han genom att lotta patienter till operation eller ”låtsasoperation”, så att de inte visste om menisken åtgärdats eller ej: båda grupperna blev lika bra. Detta har vållat stor uppståndelse, och det lär ta tid innan dessa insikter sjunker in i medvetandet hos världens ortopeder.

Tid: 17 juni kl 16:30
Plats: Hörsal Eken, ingång 65, Campus US, Linköping