Johnny Ludvigsson rankad som en av världens främsta diabetesforskare

På en tio-i-topp-lista över världens främsta forskare inom diabetes typ 1 återfinns Hälsouniversitetets Johnny Ludvigsson.ludvigsson

Johnny Ludvigsson har sedan 1970-talet arbetat med typ 1 diabetes, en diabetesform som oftast drabbar barn och unga vuxna.
- Att ha blivit rankad på tio-i-topp-listan bland drygt 64 000 andra forskare är ett erkännande och  en uppmuntran, säger Johnny Ludvigsson.
Det är Expertscape, en medicinsk databas, som står bakom rankningen. Genom analyser av publikationer i PubMed de senaste tio åren har man kommit fram till bland annat hur mycket forskarna publicerat och i vilka tidskrifter.

Johnny Ludvigsson är ett av två namn på listan som inte arbetar vid ett amerikanskt universitet.
- Linköping hamnar på kartan i kretsen av några stora forskningscentra vilket är roligt. Kanske kan det bidra till att vår forskargrupp tas på än större allvar och blir ännu något attraktivare som samarbetspartner i olika internationella forskningsprojekt, säger han.
De tio toppforskarna offentliggjordes under den amerikanska diabetesorganisationen, American Diabetes Association, konferens i San Fransisco.

Läs mer om Johnny Ludvigssons forskning

Toppexperter på diabetes Mellitus Typ 1, enligt Expertscape:

1. Dr. Matthias von Herrath – La Jolla Institute for Allergy and Immunology

2. Dr. Mark Atkinson – University of Florida

3. Dr. Kevan Herold – Yale University

4. Dr. Jay Skyler – University of Miami

5. Dr. Jeffrey Bluestone – University of California San Francisco

6. Dr. Marian Rewers – The Barbara Davis Center for Childhood Diabetes, University of Colorado School of Medicine

7. Dr. Desmond Schatz – University of Florida

8. Dr. Carla Greenbaum – Virginia Mason Medical Center