Studenter förbättrar vården

Att både göra sitt arbete rätt och att ständigt förbättra det är idag viktigt för alla medarbetare i vården. Det gäller också för blivande medarbetare som idag är studenter. I ett unikt projekt samarbetar Landstinget i Östergötland och Hälsouniversitetet (HU) för att träna studenter på grundutbildningen i praktiskt förbättringsarbete.

Varje termin deltar 350-400 studenter i förbättringsarbete vid landstingets kliniker och vårdcentraler. Studenterna delas upp i interprofessionella team om åtta medlemmar och får ett förbättringsprojekt i vården att arbeta med.

– Tillsammans med HU utvärderar vi ständigt vårt arbete med enkäter till såväl studenter som handledare och landstingets chefer. Vi får hela tiden bättre och bättre resultat på dessa utvärderingar. Till exempel är landstingets chefer mycket nöjda med studenternas insatser och 90 procent av cheferna vill att deras verksamheter ska medverka i fler studentprojekt, säger Ebba Berglund, FoU- strateg och projektledare vid Landstinget i Östergötland.

Vid den senaste projektomgången följde landstingets filmare en grupp studenters arbete. Studenterna går på grundutbildningen på läkarprogrammet, sjuksköterskeprogrammet och sjukgymnastprogrammet.

Text: Maria Carlqvist, landstinget i Östergötland

2014-04-24