Hedersdoktorer som vill se tätt samarbete med vården

Paul Batalden, professorn som kallats pionjär för sin forskning kring hur hälso- och sjukvården ska effektiviseras och patienterna ges ännu bättre vård, har utnämnts till hedersdoktor vid Hälsouniversitetet.

Paul Batalden får hedersdoktorstiteln på vetenskaplig grund. Före detta universitetsdirektören vid LiU, Curt Karlsson, blir för sitt engagemang att öka samarbetet mellan hälso- och sjukvården samt akademin hedersdoktor på icke-vetenskaplig grund. paul_batalden

- Båda årets hedersdoktorer har haft stor betydelse i samarbeten mellan Hälsouniversitetet och Landstinget i Östergötland, säger Johan Dabrosin Söderholm, dekanus vid Hälsouniversitetet.

Paul Batalden är barnläkare samt professor i pediatrik och han har blivit en föregångare inom den så kallade förbättringskunskapen som studerar strategier för att förbättra hälso- och sjukvården. Han söker svar på frågor som hur patienter ska kunna få ännu bättre vård samt hur hälso- och sjukvården kan förbättras.

- Att förändra börjar med kunskap om hur systemet fungerar och det finns utmaningar. Det är lätt att falla in i tankesättet att ”vi gör som vi alltid gjort”, säger Paul Batalden.

Han började fundera över hur man skulle kunna mäta och förbättra säkerheten och kvaliteten i vården redan i början av sin karriär.

- Sedan dess har det gått 40 år och på vägen har jag hunnit ta med mig de här frågorna både i mitt jobb som läkare, som chef på sjukhus och nu till studenter som jag undervisar, säger Paul Batalden.

Att han utses till hedersdoktor på Hälsouniversitetet ser han som en ära.

- Jag hyser en stor respekt för arbetet på Linköpings universitet. Både svensk sjukvård och Hälsouniversitets utbildning av sjukvårdspersonal har stått modell för många och jag är stolt över att förknippas med det, säger han.

Paul Batalden har spelat en viktig roll för Hälsouniversitetets och Landstinget i Östergötlands gemensamma satsning på förbättringskunskap.

- Det är genom honom det det blivit möjligt för studenter vid HU:s alla utbildningar att träna förbättringskunskap i den kliniska verkligheten. Han har besökt Linköping vid ett flertal tillfällen och även tagit emot lärare från HU och landstinget på sin institution i USA. På ett väldigt generöst sätt har han delat med sig av sin expertis, entusiasm och erfarenhet, säger Johan Dabrosin Söderholm.

Även förre universitetsdirektören vid Linköpings universitet Curt Karlsson utses till hedersdoktor vid Hälsouniversitetet.

Curt Karlsson är utbildad civilekonom. Han började på Linköping universitet 1972 som personal- och ekonomichef och arbetade vid universitetet i 40 år. Under de här åren bidrog han till ett tätt samarbete mellan Linköpings universitet och landstinget i Östergötland.

curt_karlsson- Genom att han kombinerat sina professionella kunskaper med ett stort personligt engagemang och intresse för forskning och utbildning inom hälso- och sjukvård har Curt Karlsson varit oerhört viktig för utvecklingen av Hälsouniversitetet under de senaste två decennierna. Vi har ett unikt välfungerande samarbete mellan universitet och landsting i Linköping/Östergötland. Det är Curt Karlsson som är arkitekten bakom detta, säger Johan Dabrosin Söderholm.

Curt Karlsson är född 1945 och bor sedan länge på en gård utanför Mjölby. Efter att han lämnade Linköpings universitet och universitetsdirektörsposten är han pensionär med uppdrag både åt LiU och andra universitet och högskolor. Att han nu utses till hedersdoktor på Linköpings universitet ser han som hedrande.

- Det är oväntat. Universitetsdirektörer brukar sällan komma i fråga för hedersdoktorsutnämningar. Men, det känns väldigt roligt, säger Curt Karlsson.

Text: Therese Ekstrand

Både Professor Paul Batalden och Curt Karlsson kommer att vistas i Linköping 8-9 maj i samband med universitetets promovering. De kommer också hålla i varsin föreläsning på Hälsouniversitetet:

Curt Karlsson föreläser 8 maj 15.00 i Berzeliussalen, Campus US

Paul Batalden föreläser 8 maj 16.00 i Berzeliussalen, Campus US