Dramatisk bild synliggör CMIV:s forskning

Anders Persson, professor och föreståndare på CMIV, vann med sin bild på ett mekaniskt hjälphjärta, fototävlingen Wellcome Image Awards 2014.

Bilden är tagen på en patient som hade fått en hjälppump i väntan på operation.persson

- Bilden framställdes med en ny teknik som kallas DECT. Med hjälp av den kan man se exempelvis metaller bättre, säger Anders Persson.

DECT (dual energy computed tomography) är en vidareutvecklad form av skiktröntgen. Den skannar patienten med två källor av röntgenstrålar som har olika energier. Vinster med DECT-tekniken är exempelvis att man utan att öppna en patient kan framställa detaljerade bilder av patientens insida, tekniken underlättar även virtuella obduktioner samt för undervisning.

-Vid undervisning ges möjlighet att visa studenterna att det finns stora individuella skillnader mellan olika patienter, lika mycket på insidan som på utsidan, säger Anders Persson.

Wellcome Image Awards är en tävling där bilder som har koppling till vetenskap tävlar mot varandra. Tävlingen hålls vartannat år och i år skickades 1000 bidrag in från hela världen. Anders Perssons bild bedömdes av juryn som ”dramatisk” och ”så levande att den ser ut att kunna hoppa ut på betraktaren”.

- Det är jätteroligt att en bild som är framställd i första hand för att skapa nytta för patienten vinner. Dels för att forskning synliggörs, men också för att vi visar att CMIV och LiU ligger i framkant. I Sverige betyder inte sådana här tävlingar så mycket, men för vårt internationella samarbete har det stor betydelse och synliggör Linköpings universitet.

Anders Perssons bild kommer nu att turnera runt i Storbritannien och visas på olika gallerier och vetenskapsmässor.

Text: Therese Ekstrand

Nedan: Den vinnande bilden, fotograf Anders Persson