Bilder avslöjar hjärnans inre

Inom några år kan det bli möjligt att snabbt diagnosticera en hjärnskada, en hjärntumör eller en begynnande Alzheimer med hjälp av bilder tagna i magnetkamera. SSF har tilldelat Carl-Fredrik Westin, gästprofessor på LiU, 20 miljoner kronor.

Matematiken ska göra skillnad. Stiftelsen för strategisk forskning satsar 120 miljoner kronor under fem år på inom området tillämpad matematik. Sex projekt får dela på pengarna, ett av dem leds av Carl-Fredrik Westin, verksam vid Harvard Medical School, men också som gästprofessor på Institutionen för medicinsk teknik vid Linköpings universitet.

Med hjälp av magnetkamera har det länge varit möjligt att få fram en bild av en arbetande hjärna, tekniken kallas magnetisk resonans-bildåtergivning, MRI. Forskarna ska nu ta ett stort steg vidare med hjälp av diffusions-MRI. Man utnyttjar då samma fenomen för att binda ihop hjärnbanor som när man släpper en droppe bläck på ett papper och vätan sprider sig snabbare i fiberriktningen.

Målet för projektet är med olika tekniker snabbt få fram en karakteristik, en bild på cellnivå, av en levande verksam hjärna. Det handlar om verktyg för mätning, analys och visualisering. Tekniker som tillsammans gör det enklare för läkaren att diagnosticera en hjärnskada, en hjärntumör eller en begynnande Alzheimer - utan att patienten känner smärta eller tar minsta skada.

Nervbanor i hjärnanEngagerade i projektet ”Multidimensionell diffusions-MRI” är också professor Hans Knutsson, Institutionen för medicinsk teknik, och professor Magnus Herberthson, matematiska institutionen vid LiU samt professor Daniel Topgaard och forskaren Markus Nilsson vid Lunds universitet. Projektet är genuint tvärvetenskapligt för här samsas kompetens inom tillämpad matematik, bildanalys, informationsteori, radiofysik, multidimensionell spektroskopi och fysikalisk kemi.

Bilden visar hjärnbanor framtagna med hjälp av data från diffusions MR. Bilden har tagits fram av Hans Knutsson, Carl-Fredrik Westin med flera.