Livsstilsrådgivning på nätet - vart är vi på väg?

Att besöka sjukvården är inte längre nödvändigt för att få hjälp vid viss typ av ohälsa. Först ut bland årets populärvetenskapliga föreläsningar är Preben Bendtsen, överläkare och professor, som berättar om vilken roll sms, e-post och appar kan ha vid behandling.

Ohälsa som hänger samman med vår livsstil ökar. När allt fler söker vård ställer det hälso- och sjukvården på prov.bendtsen

- Det är svårt för hälso- och sjukvården att avsätta tillräckligt med tid för rådgivning om ohälsosamma levnadsvanor till alla som behöver det. Därför har olika former för internetbaserad rådgivning utvecklats i hopp om att dessa kan fylla en del av behovet, säger Preben Bendtsen.

En grupp som i dag erbjuds internetbaserad rådgivning är studenter vid olika lärosäten. Här bearbetas problematik som för mycket alkohol och stress. Även inom primärvården blir det vanligare att patienter med livsstilsrelaterad ohälsa använder sig av appar, sms eller e-post för att må bättre. Men hjälper den nya teknologin patienterna?

-Den kommer mer och mer bevis för att internetbaserad rådgivning i mångt och mycket är lika effektivt eller bättre än ett personligt samtal. Just nu pågår studier för så att man ska få reda på hur rådgivningen kan göras ännu bättre, säger Preben Bendtsen.

Forskning i framkant är en populärvetenskaplig föreläsningsserie där man kan ta del av de senaste medicinska forskningsrönen. Torsdagen 20 februari klockan 16.30 föreläser Preben Bendtsen om den nya teknologins roll inom hälso- och sjukvården samt den senaste forskningen inom detta område. Plats: Berzeliussalen på campus HU.

Text: Therese Ekstrand

2014-02-14