Anna Asratian prisad student

Anna Asratian läser masterprogrammet Experimental and Medical Biosciences och har fått en förtjänstmedalj av Hälsouniversitetet.

Du får medaljen för ditt stora engagemang för utbildningen inom medicinsk biologi men också för ditt arbete med att väcka ungdomars intresse för naturvetenskapliga studier. Vad är det du har gjort?

Anna Astrian- Jag har försökt att utveckla vår utbildning och att engagera andra studenter i det arbetet. Utbildningen är redan bra men jag har varit noga med att föra vidare våra åsikter till programutskottet som bestämmer om vårt program.  Men framför allt så har jag via den ideella föreningen Unga forskare jobbat med att få elever på högstadiet och gymnasiet att bli intresserade av naturvetenskap och teknik. Jag älskar själv att lära mig nytt och tycker det är så kul att se glädjen i andra när det gnistrar till. Vi har haft helgkurser, bland annat i kemi, vi vill inspirera eleverna. Ett annat projekt har handlat om att få eleverna att fundera ut hur framtidens energi kan se ut.

Du är nu inne på din masterutbildning och har tidigare läst det treåriga kandidatprogrammet i medicinsk biologi. Varför har du valt just den utbildningen?

- Därför att den är forskningsförberedande. Jag hoppas på en doktorandtjänst så småningom och utbildningen är en bra träning inför det akademiska livet och forskningen.

Är det någon speciell inriktning du är intresserad av?

- Neurobiologi. Jag tycker det är jätteintressant att studera hur hjärnan funkar och hur beteenden utvecklas. Min kandidatuppsats handlade om stress och nu skriver jag ett arbete om depression. Innan jag började läsa medicinsk biologi läste jag kurser i psykologi, men insåg att jag ville ha djupet i biologin. Jag hoppas kunna knyta samman båda ämnena i forskning.

Det verkar som att många unga människor är intresserade av just den kopplingen mellan psykologi och biologi.

- Ja så kanske det är. Kanske beror det delvis på filmindustrin. Det finns många filmer och teveserier som handlar om analyser av vårt beteende kopplat till hur hjärnan fungerar, som till exempel The mentalist, Lie to me och Criminal Minds.

Vad betyder utmärkelsen du fått?
- Jag är otroligt hedrad. Det känns bra att bli sedd på ett sådant sätt och att universitetet verkligen visar uppskattning för att man som student vill påverka utbildningen –  och att de ansvariga lyssnar.

Hur tänker du dig framtiden?
- Att jag forskar. Förhoppningsvis blir jag professor inom neurobiologi. Men det är ett tag kvar dit, förstås.

Relaterad länk
Masterprogrammet Experimental and Medical Biosciences