EU satsar på forskning om vinterkräksjukan

Forskare vid Linköpings universitet vill utveckla en biosensor som kan visa om virus som leder till vinterkräksjuka finns i luften. För det får man ta del av 37 miljoner kronor i EU-anslag.

När jordens befolkning ökar samtidigt som många väljer att bosätta sig i städerna och reser allt mer, ökar de globala viruspandemierna. En av dem är maginfluensa som varje år skördar dödsoffer.

- Vinterkräksjukan, som orsakas av noroviruset, är den enskilt viktigaste orsaken till maginfluensa i världen. Vi vill utveckla en metod för att kunna påvisa virus i luft, med särskilt fokus på norovirus, säger Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet.

Detta ska ske genom på utvecklingen av en biosensor som kan användas för att kontrollera människors hälsa och varna för sjukdom. Nu satsar EU 37 miljoner kronor under tre år på utvecklingen av biosensorn. Lennart Svensson tar tillsammans med sin forskargrupp emot 3,3 miljoner kronor av anslaget.

-Linköpings universitet kommer att bidra med framställning av syntetiskt framställt norovirus, samt immunologiska reagenser. Vi ska dessutom tillsammans med Karolinska Institutet genomföra biosensorstudier på en infektionsklinik i Stockholm, säger Lennart Svensson.

För utvecklingen av biosensorn står ett konsortium som består ett antal europeiska universitet. Från Sverige ingår förutom Linköpings universitet också Kungliga tekniska högskolan, Karolinska Institutet och Stockholms universitet.

Text: Therese Ekstrand

Lennart Svenssons hemsida