Studier över vacciners verkningar får VR-anslag

Lennart Svensson och Olle Stendahl vid Hälsouniversitetet får gemensamt ta emot cirka sex miljoner kronor i anslag från Vetenskapsrådet för forskning som riktar sig mot låg- och medelinkomstländer.

Lennart Svensson, professor i molekylär virologi, tar emot anslaget för studier kring varför vaccin verkar olika bra i olika delar av världen.

- Varje år insjuknar ungefär två miljarder människor i diarrésjukdomar. Dödligheten i diarrésjukdomar är låg i Europa och USA men i utvecklingsländer är det den vanligaste dödsorsaken. Cirka 1,5 miljoner barn dör av diarrésjukdomar varje år, säger han.

Mycket resurser har lagts på att utveckla fungerande vaccin. I många afrikanska länder har dock vaccinets effektivitet varit betydligt lägre än i exempelvis Europa och USA och i nuläget finns ingen förklaring till detta.

- Men genom tidigare studier från Burkina Faso och Nicaragua har vi fått resultat som starkt tyder på att värdgenetiska faktorer ligger bakom den låga effektiviteten av vaccin i dessa länder, säger Lennart Svensson.

Vill hitta bättre vaccin

Han har nu fått nästan fyra miljoner i två anslag från Vetenskapsrådet för att studera detta vidare i Nicaragua och Burkina Faso där det redan finns etablerade samarbeten. Bland annat har samarbetet i Nicaragua lett till att alla barn i landet blev vaccinerade 2006.

- I Burkina Faso har man nyligen påbörjat rotavirusvaccinationen och genom samarbete med ansvariga myndigheter och forskningsinstitut i landet kommer vi, med hjälp av postdoktor Johan Nordgren, på nära håll följa effekterna av vaccinationen. Genom dessa studier har vi en unik möjlighet att undersöka vilka faktorer som påverkar hur bra vaccinen fungerar, säger Lennart Svensson.

Resultaten av forskningen ska bidra till ökad förståelse kring virala diarrésjukdomar och möjliggöra för att bättre och rotavirusvaccin utvecklas i framtiden.

Olle Stendahl, professor i medicinsk mikrobiologi vid Linköpings universitet, forskar på hur kroppens eget immunsystem kan aktiveras för att skydda mot tbc. Han tilldelas över två miljoner kronor av Vetenskapsrådet.

Läs mer om forskarna:

Lennart Svensson