Äntligen togs första spadtaget för nya universitetshuset på US

Äntligen var ett återkommande ord vid byggstarten av det nya universitetshuset på Campus US.
- Detta var ett efterlängtat spadtag, säger Karin Kjellgren, prodekanus vid Hälsouniversitetet. Vi är trångbodda och det kommer äntligen att bli bättre miljöer för lärare och studenter. Vi ser fram emot att kunna flytta in.

Det första spadtaget till det nya universitetshuset togs av Fredrik Lindh, vice kårordförande  i Hälsouniversitets studentkår Consensus, Karolina Ganhammar, universitetsarkitekt, och  Micael Antamo, centrumchef, FM-centrum vid Landstinget i Östergötland.

Spadtag

- Planeringen av huset startade redan 2010, då vi insåg att vi behövde fler undervisningslokaler och även förstärka campusområdet vid US, berättar Karolina Ganhammar.
- Vi ser väldigt positivt på detta. Det är ett stort lyft med bättre lokaler där vi kan trivas. Vi hoppas att detta kan bidra till ett livligare campus, säger Fredrik Lindh, som representerade studenterna.

Det nya huset  beräknas stå klart våren 2015. Det går idag under benämningen hus 511 och har ritats av Carlstedts Arkitekter AB. Huset länkas samman med det befintliga huset 001, som är belagt vid norra infarten, bredvid kårhuset Örat samt entrébyggnaden till Campus US. Huset är sju våningar och på de första tre planen byggs en stor hörsal (192 platser), lärosalar, grupprum, studentkök och en så kallad case-sal, en föreläsningssal där eleverna sitter närmare och ”runt” läraren. Det är en salstyp som länge saknats på Hälsouniversitetet. Resterande våningsplan blir kontorslokaler.

Tommy Skau
Tommy Skau skålar för det nya huset

- Det här är det första spadtaget för ett nytt bygge som jag fått ta, säger Micael Antamo, centrumchef, FM-centrum vid LiÖ. Det känns extra roligt att det är tillsammans med universitetet. Det kommer vara ännu mer samverkan mellan oss framöver.

Campus US är integrerat i sjukhusbyggnaderna vid Universitetssjukhuset i Linköping. Ombyggnationen av Universitetssjukhuset i Linköping är en satsning på fyra miljarder fram till 2018.
- Gratulerar till starten av bygget,  jag vill passa på att välkomna universitetet in i byggsvängen, säger Tommy Skau. Vi bygger mycket på US, och även i övriga sjukhuset bygger vi mycket för studenter.

Hus 511

På bilden ser man hur det nya universitetshuset på Campus US kommer att se ut.  © Carlstedt arkitekter

Text och bild: Susanne B Karlsson

2013-10-15