Anders Persson belönas som pionjär inom medicinsk fotografering

Hallå där... professor Anders Persson, CMIV, som tog emot det prestigefyllda priset Combined Royal Colleges Medal i London igår! Priset belönar honom som pionjär inom den medicinska fotograferingen.

Anders Persson vid visualiseringsbordet vid en tidigare visning på Universitetssjukhuset i Linköping.

Hur känns det att få priset?
– Det känns väldigt kul och hedrande att få det här priset som tilldelas en i världen varje år.  Det är en betydelsefull utmärkelse för både mig, Linköping och Östergötland.

Du tog emot priset på det anrika Royal Societies, den brittiska vetenskapsakademien, där du också kommer att hålla en hedersföresläsning?
– Ja, det var fullt med folk och många representanter från världens foto- och filminstitutioner närvarade. Efter prisutdelningen hölls en hedersföreläsning av förra årets pristagare. Nästa år är det tänkt att jag ska hålla den föreläsningen.

Vad består priset av?
– En medalj, men först och främst äran. Jag fick också en fin bok av Royal Photographic Society med fotografier från en internationell utställning som har vernissage om två veckor i Newcastle. Bland 100 utvalda bilder har jag med två. De visar en virtuell obduktion av ett vildsvin härifrån Östergötland.

Du besökte också forskningsledningen på British Museum som du samarbetar med, Vad samarbetar ni kring?
– Samarbetet gäller mumier - i första hand världens äldsta mumie, som är 5700 år gammal. Med hjälp av den senaste bildtekniken kan vi bland annat se att han blev mördad. Nu planerar vi en utställning till 2014.

Royal Colleges Medal

Priset delas varje år ut av Royal Photographic Society, Royal College of Physicians of London, the Royal College of Surgeons of England och the Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. Priset belönar personer eller grupper som på ett enastående sätt bidrar till utvecklingen av medicinsk fotograferings eller till ett bredare område av medicinska bilder.

Läs mer om priset

Text: Maria Carlqvist, Landstinget i Östergötland