Maria Jenmalm prisas för innovativa forskningsinsatser

Maria Jenmalm, professor, har tilldelats miljömedicinska priset av Cancer- och Allergifonden för innovativa och framstående forskningsinsatser kring allergiutveckling hos barn.

Prof Maria JenmalmInsamlingsstiftelsen Cancer- och Allergifonden delar varje år ut ett miljömedicinskt pris.  Det är ett av de största forskningspriserna som finns i Sverige och delas varje år ut till en eller två framstående forskare inom miljörelaterad cancer- och allergiforskning.

Maria Jenmalm är professor i experimentell allergologi vid Linköpings universitet. Hon tilldelas priset ”för innovativa och framstående forskningsinsatser kring allergiutveckling hos barn och vad som kan påverka denna redan på fosterstadiet samt hos det nyfödda och uppväxande barnet”.
- Jag känner mig mycket hedrad och stolt över att tilldelas detta fina pris. Att blir uppmärksammad för sin forskning är förstås väldigt roligt och inspirerande och de medel som nu tillförs forskargruppen ger oss ytterligare möjligheter, säger Maria Jenmalm.

Hennes forskning fokuserar på studier av immunsystemets interaktion med tarmflorans bakterier, olika allergen och födoämnen, såväl hos barnet som hos mamman. Målet är att förstå hur man kan förhindra att barnet blir allergiskt. Det görs bland annat genom att identifiera biologiska markörer som kan förutsäga vilka barn som riskerar att bli allergiska,  samt genom att utvärdera om en mjölksyreproducerande tarmbakterie, Lactobacillus reuteri, skulle kunna förebygga allergiutveckling.

Priset delas ut den 24 september.

Läs mer om Maria Jenmalms forskning

Text: Susanne B Karlsson