Martin Hallbeck belönas med Fernströmpris

Martin Hallbeck, docent, tilldelas Hälsouniversitetets Fernströmpris 2013 för sin banbrytande upptäckt kring överförande av giftigt protein mellan nervceller vid Alzheimers sjukdom.

Martin HallbeckMartin Hallbeck är universitetslektor och överläkare i patologi och leder ett forskarteam som var först i världen med att visa hur giftiga proteiner förs över från nervcell till nervcell.

Genom försök med färgade nervceller har Martin Hallbeck kunnat avbilda förloppet där nervceller invaderas av sjukliga proteiner som sedan förs vidare till närliggande celler.
– Utbredningen av Alzheimers som man kan studera i döda patienters hjärnor följer alltid samma mönster. Tidigare har man inte förstått hur och varför detta sker, berättar Martin Hallbeck.
Hans forsking innebär ett genombrott för förståelsen av Alzheimers och dess förlopp. I framtiden skulle det kunna leda till en effektivare bromsmedicin mot sjukdomen.

Eric K. Fernströms Pris delas ut till en yngre, särskilt lovande och framgångsrik forskare. Fernström önskade speciellt att stimulera yngre forskare. Stiftelsen delar därför årligen ut ett nordiskt pris och sex priser till yngre forskare. Var och en av landets medicinska fakulteter utser sin egen pristagare.
– Jag känner mig hedrad och stolt att bli tilldelad priset. Det bekräftar att vårt arbete är betydelsefullt och har uppmärksammats i den vetenskapliga världen. Det är också roligt att få en bekräftelse på att det går att kombinera bra forskning med klinisk verksamhet, säger en glad Martin Hallbeck.

Priset kommer att delas ut vid en ceremoni i samband med Forskningens Dag i Lund onsdagen den 6 november 2013.

Läs mer om Martin Hallbecks forskning

Text: Susanne B Karlsson