Forskning i framkant bjuder på en spännande höst

Forskning i framkant är en populärvetenskaplig föreläsningsserie där du kan ta del av de senaste medicinska forskningsrönen. ”Kan vi bekämpa allergi-epidemin” är temat för höstens första föreläsning.

Forskning i framkant är en populärvetenskaplig föreläsningsserie som lyfter fram den spännande forskning som sker i regionen. Föreläsningsserien är ett samarbete mellan Universitetssjukhuset i Linköping och Hälsouniversitetet, Linköpings universitet.
Föreläsningarna är öppna för allmänheten och kan även följas som webb-teve.

Prof Maria JenmalmAllt fler drabbas av allergier. Höstens första föreläsare, professor Maria Jenmalm, arbetar för att hitta metoder för att förutse och förebygga allergier hos barn. Allergiska sjukdomar som eksem, astma och hösnuva är ett växande problem och allergiepidemin måste bekämpas med verksamma förebyggande åtgärder.
- De flesta studier har fokuserat på betydelsen av barnets miljö de första levnadsåren, men nya studier talar för att även den gravida kvinnans miljö har betydelse för utveckling av allergi, säger Maria Jenmalm.
Den 26 september föreläser Maria Jenmalm på temat ”Kan vi bekämpa allergi-epidemin?”.

Program hösten 2013

Kan vi bekämpa allergi-epidemin?

Allt fler drabbas av allergier och många anser att det beror på att immunsystemet inte får tillräcklig mikrobiell stimulans. De flesta studier har fokuserat på den mikrobiella miljön de första levnadsåren. Nya bevis talar dock för att även den gravida moderns miljö är av stor betydelse. Vi undersöker om detta kan ge nya möjligheter att förebygga allergier.

Föreläsare är Maria Jenmalm, professor i experimentell allergologi vid Linköpings universitet.
Torsdag 26 september kl. 16.30-17.30 i Berzeliussalen, ingång 65, Campus US

Living a good life with heart disease – how can we improve self-care?

Many things change after a heart disease regarding medication, diet, exercise and other life-style aspects. In an international team, professor Tiny Jaarsma studies the self-care of patients with chronic heart disease. In this research she combines experiences of patients and health care providers from all over the world.
Föreläsare är Tiny Jaarsma, professor i omvårdnad vid Linköpings universitet.
Torsdag 24 oktober kl. 16.30-17.30 i Berzeliussalen, ingång 65, Campus US
Obs: Föreläsningen är på engelska.

Mannens bidrag till fortplantningen - mer än bara spermier

Mannen levererar inte bara spermier, utan även signalmolekyler som genom påverkan av livmoderhalsen kan göra att kvinnans immunförsvar tolererar spermiernas, embryots och även moderkakans främmande karaktär. Professor Rodriguez-Martinez belyser spermiernas färd till ägget och de olika roller som sädesplasman spelar i spermiernas transport, överlevnad och i samspelet som leder till befruktning och en lyckad graviditet.

Föreläsare är Heriberto Rodriguez-Martinez, professor i reproduktionsbiologi vid Linköpings universitet.
Torsdag 28 november kl. 16.30-17.30 i Berzeliussalen, ingång 65, Campus US

Mer information:

www.hu.liu.se/forskning-i-framkant

Alla föreläsningar spelas in och sänds på webben. Du kan även se tidigare föreläsningar på webben.

Föreläsningarna är kostnadsfria och öppna för alla. Välkomna!

2013-08-19

Senast uppdaterad: 2019-06-20