Vi ska torka allas tårar

Tårar och skratt blandades i publiken när Jonas Gardell föreläste.
- Det är ingen stand-up i dag. Nu är vi ... doktorer! utropade Jonas Gardell.

Jonas GardellDet var nästan fullsatt i Crusellhallen, närmare 1000 personer kom för att höra Jonas Gardell berätta om aidsutbrottet på 80-talet i Sverige. Marie Larsson, professor vid Linköpings universitet, inledde med en sammanfattning om hur HIV-spridningen ser ut idag. HIV är fortfarande ett stort problem i världen.

- Men det finns hopp om ett botemedel i framtiden, säger Marie Larsson.

Tårar blandas med skratt

Jonas Gardell fortsatte föreläsningen på temat ”vår historia – din och min”.

- Här står jag och är hedersdoktor. Vid ett universitet som för 25 år sedan hade läkare knutna till sig som förordade koncentrationsläger för hivpositiva. I ett land som har en självbild av tolerans och frisinne men som samtidigt har den strängaste smittskyddslagen i världen, säger Jonas Gardell.

Jonas Gardell talar med inlevelse, publiken blir berörd och visst blir det en tår i ögonvrån. Publiken är blandad, allt från gymnasieelever till pensionärer, och Jonas Gardell lyckas trollbinda sin publik.

- Det är lätt att glömma att det inte alltid varit som det är nu. Att det fanns en tid innan Mark och Jonas och Eva och Efva, och Anton Hysén som dansar samba med hela svenska folket.

Jonas GardellSöker inte ursäkter

Den senaste tiden har det höjts röster för att samhället ska be om ursäkt för hur de behandlade HIV-smittade på 80-talet.

- Den där ursäkten har jag själv aldrig varit ute efter från sjukvården. Jag är ute efter att äntligen få  prata om det. Att inte längre lägga locket på, att äntligen få minnas.

Vi måste lära av historien menar Jonas Gardell.

- Vi måste lyssna till historier, berättelser och erfarenheter som vi själva inte har. Vara öppna för tanken att även om vi gjorde somligt rätt gjorde vi också somligt fel. Och på sätt lära oss av både det goda och det onda vi gjorde.

- Jag är så glad och så rörd och så stolt och så tacksam över att så många av er har velat läsa och titta och ta del av och skratta och gråta med och älska, minnas och äntligen sörja de unga män, mina vänner, som inte är med oss här idag.  Alla måste få finnas. Alla måste få ha någon som bär dem. Vi ska torka allas tårar!

Stående ovationer från publiken avslutade föreläsningen.

Läs mer om Marie Larssons forskning

Text: Susanne B Karlsson