Fettcellers försvarar mot fetma leder till diabetes

På torsdag i Forskning i framkant berättar professor Peter Strålfors om sin forskning på diabetes typ 2. Resultaten visar bland annat att fettcellers försvar mot fetma leder till diabetes.

Peter Strålfors är professor i medicinsk cellbiologi vid Linköpings universitet.

Peter Strålfors är professor i medicinsk cellbiologi vid Linköpings universitet och forskar på en av de vanligaste diagnoserna bland äldre, diabetes typ 2.
På föreläsningen kommer han att ta upp vilka mekanismer som styr utvecklingen av insulinresistens som orsakar sjukdomen.

– Vi ser att fettceller som blir för stora och lagrar för mycket fett, blir insulinresistenta. Det är ett sätt att begränsa fettupplagringen i cellerna, som annars kommer att gå sönder, säger Peter Strålfors.

Insulinresistensen märks inte direkt, så om man fortsätter äta för mycket kommer fett i stället att lagras i andra organ som levern och muskler. På så sätt blir också dessa organ insulinresistenta, och när kroppen inte kan kompensera med ökad insulinfrisättning till blodet är sjukdomen ett faktum.
De nya fynden kan i framtiden leda till att en ny behandling kan tas fram.

Forskning i framkant på torsdag den 28 februari

Fettcellers försvar mot fetma leder till diabetes
Peter Strålfors, professor i medicinsk cellbiologi vid Linköpings universitet
Tid och plats: Torsdagen den 28 februari kl. 16.30-17.30 i sal Eken (ingång 65, Campus US)