Grattis US: landets bästa sjukhus

Universitetssjukhuset i Linköping är Sveriges bästa. Det slår tidningen Dagens Medicin fast i sin rankning av svenska sjukhus, där också Vrinnevi, Motala, Oskarshamn och Ryhov i Jönköping ligger högt.

– Vi gratulerar alla som valt att studera hos oss och får tillgång till så många topprankade sjukhus i sin utbildning, säger universitetets rektor Helen Dannetun.

Dagens Medicin har samlat in ett stort antal mått på medicinsk kvalitet som underlag för jämförelsen. De kommer bland annat från Öppna jämförelser, där det finns uppgifter till exempel om hur många som överlever en hjärtinfarkt, hur strokepatienter tas omhand och hur stor del av de födande kvinnorna som drabbas av bristningar vid förlossningen. Resultaten i nationella patientenkäter ligger också till grund för bedömningen, liksom hur sjukhusen lever upp till vårdgarantin.

Sveriges bästa sjukhusUS i Linköping ligger i topp bland universitetssjukhusen i fyra kategorier: medicinsk kvalitet, patientenkäter, vårdgaranti och ortopedi. I klassen mellanstora sjukhus vinner Ryhov med Vrinnevi på tredje plats, och bland de mindre är Oskarshamn nummer ett och Motala nummer tre. Vid samtliga dessa sjukhus utbildas studenter från Hälsouniversitetet.

Vårddirektör Tommy Skau tog stolt emot diplomet från Dagens Medicins chefredaktör Mikael Nestius.

– Kvaliteteten i vården bygger på att vi har kompetenta, engagerade och empatiska medarbetare som åstadkommit det här. Chefer har skapat förutsättningar genom bra arbetsrutiner och system. Även om det fortfarande finns mycket att förbättra är det en inspiration att få priset, säger Tommy Skau.

Dagens Medicin: Sveriges bästa sjukhus

Landstingets webb-tv: Linköping är bäst