Hon gör hematologin rolig

KorkAnna Sandstedt, överläkare på hematologen US, prisas av läkarstudenterna för sin pedagogiska förmåga. Hon har fått Kandidat Kork-priset för att hon med ”sitt stora engagemang gör hematologin rolig”.

Varje termin nominerar avgångsterminen på Läkarprogrammet de handledare/lärare som de tycker utmärkt sig i sin undervisande och pedagogiska roll. Efter en omröstning belönas vinnaren med ett vandringspris. Priset "Kandidat Kork" ska gå till den lärare som kan få till och med den mest korkade studenten att förstå.
Anna Sandstedt handleder och föreläser i hematologi för studenter på läkarprogrammet termin åtta och nio. Hennes ämnen är blodbrist och elakartade blodsjukdomar.
- Det känns fantastiskt roligt att få priset, säger Anna Sandstedt. Kandidat kork är en utmärkelse som jag själv kan förhålla mig till eftersom jag själv studerade vid Hälsouniversitetet. Jag är oerhört stolt över att mitt namn står jämte alla fantastiska kollegor som jag själv haft som förebilder! Men gladast är jag såklart över att studenterna gillar det jag gör, att de tycker att jag gör skillnad och att de vill uppmärksamma det. Att få vara en av dem som studenterna uppskattar mest under hela utbildningen är en otrolig ära.
Att Anna Sandstedt är uppskattad av studenterna går inte att ta miste på. Förutom Kandidat Kork blev hon också utsedd till Årets handledare 2012 av läkarstudenterna vid Hälsouniversitetet.

Motiveringen till Kandidat Kork:
Med egenkomponerade fallbeskrivningar, engagerad klinisk undervisning och uppsamlande seminarier för reflektion och frågor lyfter Anna Sandstedt fram det relevanta och viktiga inom hematologi. Hon tar tag i undervisningen av ett ämne som länge varit åsidosatt för studenterna på HU och tidigare känts rörigt och alltför omfattande. Genom sin pedagogiska förmåga, sympatiska bemötande och stora engagemang gör hon hematologin rolig och lättförståelig och får studenterna nyfikna på att lära sig mer.

Text: Susanne B Karlsson

2013-01-14